Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: les polítiques d'immigració causen 6.000 separacions de famílies en quatre mesos

"El govern dels Estats Units ha adoptat deliberadament unes polítiques i unes pràctiques d'immigració que han causat un dany catastròfic a milers de persones que busquen seguretat en el país, inclosa la separació de més de 6.000 unitats familiars en quatre mesos, xifra més alta que la revelada amb anterioritat per les autoritats", afirma Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui.

"USA: 'You Don’t Have Any Rights Here’: Illegal Pushbacks, Arbitrary Detention and Ill-treatment of Asylum-seekers in the United States"
revela el preu brutal dels esforços de l'administració Trump per afeblir i desmantellar el sistema d'asil nord-americà en el que suposa una violació flagrant de la legislació dels Estats Units i del dret internacional. Les polítiques i pràctiques cruels documentades inclouen expulsions massives i il·legals de sol·licitants d'asil a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, milers de separacions il·legals de famílies i detencions cada vegada més arbitràries i indefinides de sol·licitants d'asil, sovint sense possibilitat de llibertat condicional.

"L'administració Trump està duent a terme una campanya deliberada de violacions generalitzades de drets humans per castigar les persones que busquen seguretat a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, i dissuadir-les", afirma Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"La intensitat, escala i abast dels abusos contra qui busca asil és realment indignant. El Congrés i els organismes encarregats de fer complir la llei dels Estats Units han de realitzar investigacions immediates, exhaustives i imparcials per exigir comptes al govern i garantir que això no torna a passar mai més".

El 2017 i 2018 s'han separat aproximadament unes 8.000 unitats familiars

El mes passat, l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP) va revelar a Amnistia Internacional que només entre el 19 d'abril i el 15 d'agost de 2018 havia separat forçosament més de 6.000 unitats familiars (terme que utilitzen les autoritats nord-americanes de forma contradictòria per referir-se tant a famílies senceres com a membres individuals d'una família): més que el que les autoritats havien admès amb anterioritat. La CBP va confirmar que aquesta xifra seguia excloent un nombre no revelat de famílies les separacions de les quals no es van registrar degudament, com en els casos d'avis i àvies o d'altres membres de la família no immediata les relacions de la qual les autoritats classifiquen de "fraudulentes" i no inclouen en les seves estadístiques. En total, l'administració Trump ha reconegut ara que ha separat aproximadament 8.000 unitats familiars des del 2017.

"Aquestes escandaloses noves xifres indiquen que les autoritats nord-americanes van informar malament a l'opinió pública del nombre de famílies que havien separat o bé que van continuar amb aquesta pràctica il·legal malgrat les seves pròpies declaracions i de les ordres judicials per posar fi a les separacions familiars", afirma Erika Guevara-Rosas.

"El Congrés ha d'actuar immediatament per investigar i establir un registre exhaustiu de separacions familiars realitzades per les autoritats nord-americanes, i aprovar una llei que prohibeixi la separació i detenció indefinida de menors d'edat i famílies".

El patiment extrem que les autoritats nord-americanes han infligit deliberadament en separar famílies constitueix maltractaments i, en alguns casos, tortura.

Amnistia Internacional va entrevistar 15 pares, mares i tutors separats dels seus fills i filles per les autoritats frontereres i d'immigració dels Estats Units, 13 dels quals s'havien presentat en passos fronterers oficials. Aquestes separacions familiars van causar angoixa extrema i, en alguns casos, traumes a llarg termini a persones adultes i nens i nenes per igual.

En un centre de detenció per a immigrants de Texas, Valquiria, una mare brasilera de 39 anys, va explicar a Amnistia Internacional que agents de la CBP l'havien separat del seu fill de set anys sense donar-li cap explicació l'endemà de sol·licitar asil en un punt d'entrada oficial, al març de 2018.

"Em van dir: 'Tu no tens cap dret aquí, i tampoc tens cap dret a quedar-te amb el teu fill', va afirmar Valquiria. "Em vaig voler morir. Hauria preferit caure morta [...] Sense saber on estava el meu fill, el que estaria fent. És la pitjor sensació que pot tenir una mare. Com poden dir que una mare no té dret a estar amb el seu fill?"

Expulsions il·legals i detenció arbitrària

El 2017 i 2018, la CBP va aplicar una política de facto de retornar milers de persones que buscaven asil en passos oficials situats al llarg de tota la frontera amb Mèxic.

"Qualsevol ésser humà al món té dret a demanar asil per persecució o dany greu, i a demanar protecció a un altre país", diu Erika Guevara-Rosas.

"Les autoritats frontereres nord-americanes violen flagrantment la legislació sobre asil dels Estats Units i el dret internacional de refugiats en retornar persones a Mèxic sense inscriure-les ni estudiar-ne la sol·licitud d'asil. Les persones retornades a Mèxic podrien ser objecte d'abusos directes allà o ser expulsades i córrer el risc de patir violacions de drets humans en el seu país d'origen".

Des del 2017, les autoritats dels Estats Units apliquen també una política de detenció obligatòria i indefinida de sol·licitants d'asil, sovint sense llibertat condicional, durant la tramitació de les seves sol·licituds. Això constitueix detenció arbitrària i viola la legislació nord-americana i el dret internacional.

Amnistia Internacional va entrevistar persones sol·licitants d'asil que es trobaven detingudes indefinidament després d'haver sol·licitat protecció, entre elles persones separades de les seves famílies, ancianes o amb problemes aguts de salut i necessitats mèdiques.

L'organització va documentar també els casos de 15 persones sol·licitants d'asil transgènere i homosexuals que van estar detingudes diversos mesos i gairebé tres anys sense llibertat condicional, i a dues de les quals se'ls va denegar la llibertat condicional malgrat haver sofert agressions sexuals sota custòdia. En diversos casos, les seves experiències de detenció indefinida van constituir maltractaments.

"És senzillament cruel que les autoritats nord-americanes detinguin sense necessitat i traumatitzin persones que han arribat per demanar protecció de la persecució o la mort", afirma Erika Guevara-Rosas.

"El Congrés ha d'intervenir per acabar d'una vegada per sempre amb la detenció de menors d'edat i de famílies i finançar alternatives com el Programa de Gestió de Casos de Famílies, que ha demostrat ser un 99% efectiu per ajudar famílies sol·licitants d'asil a comprendre i complir els requisits de la seva audiència d'immigració".