1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Estats Units: la retirada de l'OMS, un cop devastador per a la salut mundial

Alex Wong/Getty Images

Mentre l'administració Trump comença oficialment a prendre mesures per retirar els Estats Units de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Sanhita Ambast, assessora d'Amnistia Internacional sobre drets econòmics, socials i culturals, ha declarat:

"Es tracta d'un intent imprudent de soscavar el treball de l'OMS enmig d'una pandèmia mundial. Mentre la COVID-19 encara colpeja molts estats d'Estats Units, l'administració Trump està utilitzant la vida de la gent com a peó en una maniobra política mal plantejada".

Mentre la COVID-19 encara colpeja els Estats Units, Trump utiliza la vida de la gent com a peó en una maniobra política mal plantejada

Sanhita Ambast, Amnistia Internacional

"Aquesta decisió tindrà efectes negatius en els esforços per controlar la pandèmia en països de tot el món, i també en els altres programes essencials d'atenció a la salut que tenen suport de l'OMS".

"Només si la comunitat internacional treballa unida podem posar aquest virus sota control i garantir que tothom pot accedir a atenció mèdica adequada. Demanem als altres països que facin un pas endavant i s'assegurin que l'esforç global per respondre a la pandèmia i a altres crisis de salut disposa de prou fons".

"El president Trump ha acusat l'OMS de gestionar malament la pandèmia. Els Estats Units podrien col·laborar amb l'organització per resoldre les qüestions que li preocupen, en lloc de donar-li l'esquena en aquest moment clau. L'actual patró de retirar-se d'òrgans i tractats internacionals és cruel i amenaça de danyar els drets i les vides de persones de tot el món. Instem l'administració Trump a reconsiderar la seva postura i demostrar que els Estats Units continuen estant compromos en la defensa de la salut pública internacional".

Informació complementària

L'OMS és el principal òrgan internacional amb el mandat de donar suport a la salut pública mundial. A més d'exercir un paper clau en la lluita contra la pandèmia de COVID-19, implementa nombrosos programes per prevenir, controlar i tractar l'ebola, el xarampió, la malària, el VIH i sida, i moltes altres malalties. Els Estats Units són en l'actualitat el principal país contribuent de l'OMS.

Durant el govern del president Trump, els Estats Units s'han retirat del Consell de Drets Humans de l'ONU, l'Agència Cultural de les Nacions Unides (UNESCO) i l'acord global per abordar el canvi climàtic.