Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: la prohibició d'asil del govern Trump pot ser una condemna a mort per a persones que busquen seguretat

© Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ha condemnat avui la decisió del Tribunal Suprem dels Estats Units de permetre l'aplicació temporal de la prohibició d'asil de l'administració Trump. Charanya Krishnaswami, directora d'incidència d'Amnistia Internacional Estats Units, ha afirmat:

"La prohibició d'asil que ha permès el Tribunal Suprem podria ser una condemna a mort per a persones que busquen seguretat i protecció. Aquesta prohibició d'asil es basa en una ideologia de l'odi i la xenofòbia, i no es pot permetre".

"Totes les persones tenen dret a buscar seguretat. Aquest moment serà tristament cèlebre, com el punt en què el país va tombar l'esquena a qui en una altra època rebia i va optar per fer cas omís de la humanitat de la gent".

La setmana propera, Amnistia Internacional viatjarà al sud de Texas per mirar de tenir accés als tribunals que s'han construït en els ports d'entrada als Estats Units per a la celebració de processos en cadena per a sol·licitants d'asil subjectes a la política "Romandre a Mèxic" de l'administració Trump. Amb aquesta política, el govern nord-americà obliga a qui sol·licita asil a Estats Units a esperar a Mèxic la resolució dels seus casos.

Informació complementària

Amnistia Internacional ha documentat els perills que afronten les persones sol·licitants d'asil, no solament als seus països d'origen sinó també en els seus viatges a la recerca de seguretat. En el passat, ha constatat que sol·licitants d'asil procedents de Guatemala, El Salvador i Hondures que s'identifiquen com LGBTI afronten un enorme risc de sofrir abusos sexuals, violència i danys en el seu viatge cap al nord. Aquesta prohibició podria obligar a persones que s'identifiquen com LGBTI a buscar protecció en llocs en els quals afronten un gran risc de sofrir danys.

Amnistia Internacional ha comprovat també que el sistema d'asil de Mèxic no està ben preparat per donar resposta al nombre de persones que podrien veure's obligades a buscar protecció en aquest país. La investigació d'Amnistia Internacional va trobar que, lluny d'oferir seguretat a qui sol·licita asil, el govern mexicà sovint deté aquestes persones i les deporta a llocs on corren perill. Les accions recents del govern d'Andrés Manuel López Obrador, inclòs el desplegament de tropes de la Guàrdia Nacional per tot el país per perseguir a qui sol·licita asil, han fet encara més perillosa la situació d'aquestes persones. Segons xifres oficials, les deportacions de Mèxic han augmentat, de 53.747 entre gener i juny de 2018 a 71.376 en el mateix període de 2019.

Amnistia Internacional ha vist que, amb el programa "Romandre a Mèxic", les persones sol·licitants d'asil a qui s'obliga a esperar a Mèxic pateixen greus danys, que inclouen segrestos, atacs i extorsions per part de les autoritats que se suposa que han de protegir-les.