Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: famílies en perill i incertesa després de la prohibició d'entrada a musulmans dictada per Trump

Quan, durant la primera setmana en el càrrec, el president nord-americà Donald Trump va signar el que s'ha conegut com la prohibició d'entrada a musulmans, va engegar un seguit de fets que, a dia d'avui, segueixen deixant famílies en situació d'incertesa i perill, segons un nou informe publicat per Amnistia Internacional Estats Units. En alguns casos, aquestes famílies van rebre permís per viatjar als Estats Units a finals de 2016 i principis de 2017, només per trobar-se encallades en països on s'enfronten a polítiques restrictives, entorns cada cop més hostils i, sovint, la manca dels mateixos drets que les persones que tenen residència permanent o ciutadania.

El nou informe "The Mountain is in Front of Us and the Sea is Behind Us" es basa en gairebé 50 entrevistes d'Amnistia Internacional Estats Units a persones refugiades que actualment viuen al Líban i Jordània. L'informe descriu les desesperades circumstàncies a les quals s'enfronten les famílies que continuen atrapades en una incertesa impossible per les discriminatòries polítiques nord-americanes, mentre miren de buscar una nova vida i una llar permanent.

"Són famílies que en el seu moment més desesperat van confiar en els Estats Units i ara es troben a tocar de la catàstrofe per una una cosa de la qual no en tenen cap culpa", ha manifestat Denise Bell, investigadora d'Amnistia Internacional Estats Units. "Ja han pres la terrible decisió d'abandonar casa seva, i ara suporten les discriminatòries conseqüències de les polítiques nord-americanes. La seva situació no fa més que empitjorar. El govern dels Estats Units ha de complir la promesa que va fer a aquestes famílies i a innombrables persones refugiades més. El govern té la responsabilitat de protegir els drets de les persones refugiades, i donar l'esquena a aquestes persones constitueix un abismal incompliment més de les seves obligacions".

Entre les persones refugiades amb qui Amnistia Internacional Estats Units va parlar es trobaven Ahmed Amari* (nom canviat per protegir la família) i la seva família. Són refugiats sirians que van fugir a Beirut el 2013. Es van registrar com a refugiats a l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, el 2014, i al desembre de 2016 els van dir que es preparessin per a la seva nova casa a Virgínia. Quan al gener de 2017 el president Trump va signar la prohibició d'entrada als musulmans, a Ahmed li van dir que esperés fins que s'aixequés la prohibició per poder procedir amb el seu cas.

Dos anys i mig després d'haver rebut permís inicial per entrar als Estats Units, Ahmed aviat perdrà la seva condició de resident, amb la qual cosa ell i la seva família estaran exposats al perill de patir detenció arbitrària, reclusió i devolució a Síria. La tenda de catifes on treballa tancarà d'aquí a uns mesos, i sense permís de residència és dificilíssim trobar una nova feina. La família no pot tornar a Síria per la guerra, per la por a l'actual conflicte armat i la possibilitat de ser objecte de reclutament forçós a l'exèrcit sirià. "Resulta duríssim, realment difícil [viure amb aquesta inseguretat al Líban], van expplicar Ahmed i la seva dona Amina* a Amnistia Internacional Estats Units.

Un altre refugiat amb qui va parlar Amnistia Internacional Estats Units va ser Malik,* que havia fugit de Bagdad a Beirut amb la seva dona i dos fills davant del temor per la seva vida a causa de la seva fe cristiana. La família de Malik havia arribat a sotmetre's a una formació completa per preparar-se per a la seva nova vida als Estats Units quan es va aprovar el seu cas. Des de la signatura el 2017 de la prohibició d'entrada als musulmans, el seu cas roman en suspens a causa del que, segons li han dit, són "controls de seguretat", malgrat que ja havia estat aprovat.

En preguntar-li què diria si pogués parlar amb el president Trump, Malik va dir: "Som refugiats. Som éssers humans. Som refugiats a causa de les difícils situacions que ens van obligar a fugir [...] Per favor, perquè puguem viure. Volem viure; volem viure en pau".

Històricament, els Estats Units han reassentat anualment la xifra de refugiats més alta del món. Des que el 1980 Estats Units va establir el Programa d'Ajuda a Refugiats, la xifra mitjana de persones que han estat reassentades cada any fiscal era de 80.000. Això va canviar el 2017, quan un dels primers actes del president Trump en el càrrec va ser retallar la xifra d'admissions de refugiats de 110.000, establerta pel president Obama en el seu últim any en el càrrec, a 45.000: la xifra més baixa establerta fins aquell moment. Per a finals de 2018 amb prou feines s'hi havien reassentat 22.000 refugiats: la xifra més baixa admesa en la història del programa. Amb l'actual govern nord-americà, el reassentament de refugiats s'ha reduït un 71 per cent en tres anys.

Les polítiques discriminatòries de Trump han delmat el reassentament de refugiats des del Líban i Jordània, països que alberguen la xifra de persones refugiades més alta del món pel que fa a la seva població.

L'informe també fa una crònica dels devastadors efectes de l'eliminació del finançament nord-americà a l'Agència de l'ONU per a l'Ajuda als Refugiats Palestins (UNRWA). L'informe recomana restaurar íntegrament l'ajuda humanitària al fonamental mandat de la UNRWA proporcionant assistència humanitària a les persones refugiades a la regió.

"Les persones refugiades no són una amenaça, i no són només xifres", ha manifestat Denise Bell. "Són dones, homes, nenes i nens amb històries úniques que explicar. Hem parlat amb mestres, artistes, enginyers, obrers i mestresses de cases: persones com tu, com jo, i com tota la gent a quil coneixem. L'única cosa que volen és el que voldria qualsevol en la seva situació: seguretat, un lloc que pugui considerar casa seva, feina per mantenir-se, i educació per als seus fills i filles. Només volen viure amb dignitat".

L'informe demana als Estats Units que mantinguin l'objectiu d'admetre almenys 30.000 persones refugiades el 2019, i que augmenti aquest objectiu a almenys 95.000 el 2020.

"El Congrés ha de fer la seva feina i fer que el govern de Trump reti comptes per les persones refugiades", ha manifestat Ryan Mace, especialista en treball d'incidència de base i refugiats d'Amnistia Internacional Estats Units. "Això significa rebutjar les devastadores retallades proposades pel president i, en el seu lloc, proporcionar ajuda humanitària per salvar la vida de poblacions refugiades i desplaçades. El govern ha de garantir que els Estats Units no discriminen les persones refugiades basant-se en les seves creences religioses o el lloc d'on venen".