Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Estats Units: Centres secrets de detenció

4/8/05 - Dos homes empresonats en una presó iemenita han relatat a Amnistia Internacional que van estar reclosos en règim d'aïllament en un centre secret de detenció nord-americana durant més d'any i mig.

amnistia amni, 

?No podia suportar-lo més? ni sent un animal ho hauria aguantat?.

Salah Nasser Salim ?Ali, parlant de la seva reclusió en secret, sota custòdia de les autoritats nord-americanes.

 

Dos homes empresonats en una presó iemenita han relatat a Amnistia Internacional que van estar reclosos en règim d'aïllament en un centre secret de detenció nord-americana durant més d'any i mig, sense veure la llum del dia i gairebé tot el temps amb grillons i esposes, i sense possibilitat de comunicar-se amb les seves famílies, amb advocats ni amb organitzacions humanitàries. No sabien ni en quin país estaven.

 

Salah Nasser Salim ?Ali i Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah, dos amics iemenites que vivien a Indonèsia, han explicat a Amnistia Internacional que els van recloure per separat, Salah a Indonèsia, l'agost de 2003, i Muhammad a Jordània, l'octubre de 2003. Salah va ser traslladat en avió a Jordània.

 

En un informe publicat avui, 4 d'agost de 2005, per Amnistia Internacional ambdós afirmen que van ser torturats pels serveis jordans d'informació durant quatre dies i traslladats després en avió a presons subterrànies situades en un lloc desconegut, on van estar reclosos en règim d'aïllament i sense càrrecs, sota vigilància de guardes nord-americanes, durant més de 18 mesos. El maig de 2005, els van traslladar per fi al Iemen, on les autoritats del país els van empresonar de nou.

 

?Temem que el que ens han explicat aquests dos homes sigui només una petita part d'una realitat molt major que conformen els centres secrets de detenció que els Estats Units tenen per tot el món ?ha manifestat Sharon Critoph, investigadora sobre Amèrica del Nord d'Amnistia Internacional, i que ha entrevistat els dos presos al Iemen?. Les autoritats nord-americanes ha de revelar la identitat de les persones recloses en secret i el lloc on es troben, i permetre l'escrutini internacional d'aquests centres.?

 

"Els Estats Units i altres països ha de posar fi a la pràctica de la detenció secreta ?ha afegit Sharon Critoph?. Aquestes condicions fomenten la tortura i els maltractaments, i a més, fer que algú ?desaparegui? de la faç de la terra sense saber per què ni per quant temps és un crim tipificat en el dret internacional i una experiència per la qual ningú ha de passar. Els Estats que, com Jordània, Indonèsia i Iemen semblen haver fet, cooperen en la comissió d?aquests abusos contra els drets humans són igualment culpables.?

 

Salah Nasser Salim ?Ali té una filla a la qual no ha vist mai i que va néixer fa gairebé dos anys, estant ell sota custòdia. La seva esposa diu que està traumatitzada pel que ha passat i que s'esforça per criar la nena ella sola.

 

Durant tota la seva experiència, cap dels amics va saber que l'altre estava també detingut. En descriure el principi de la seva detenció en secret, ambdós van dir que estaven en un lloc subterrani i antiquat, amb parets altes. El vol d'allí a Jordània va durar de tres hores i mitja a quatre hores i mitja. Després d'uns 6 o 8 mesos, van ser traslladats a una presó moderna, construïda amb aquest propòsit i administrada per funcionaris nord-americans, que es trobava a tres hores de viatge en avió. Tampoc llavors van saber on es trobaven. Ambdós pensen que van estar en un lloc subterrani, perquè van haver de baixar per unes escales per entrar i per sortir d'allí. En ambdós llocs posaven música occidental a les cel?les les 24 hores del dia.

 

La descripció de la presó moderna que fan tots dos al?ludeix a l'ús de tècniques psicològiques per obtenir informació. Van ser interrogats tots els dies per personal nord-americà. Faraj Ahmed Bashmilah diu que els guàrdies i els interrogadors anaven totalment tapats ?com Ninjes".

 

Sharon Critoph ha explicat: "El súmmum de la injustícia és que Muhammad i Salah hagin estat empresonats de nou, aquesta vegada per les autoritats iemenites, les quals admeten no tenir motiu per fer-ho, tret que era una condició per al seu trasllat des del centre de detenció nord-americà. Les autoritats iemenites han de deixar-los en llibertat immediatament si no estan acusats de cap delicte comú recognoscible pel qual hagin de ser sotmesos a un judici just. "Les autoritats jordanes han d?investigar la presumpta tortura de Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah i Salah Nasser Salim ?Ali i garantir que els responsables són posats a disposició judicial?, ha afegit Sharon Critoph.

 

(04/08/2005)