Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya s'examina sobre drets humans a les Nacions Unides

Foto: Jean-Marc Ferré
  • Amnistia Internacional publica un informe amb recomanacions per a l'Estat espanyol davant de l'Examen Periòdic Universal
  • Comptem amb portaveus experts disponibles des de Ginebra

Amnistia Internacional estarà present aquest dimecres a Ginebra durant l'Examen Periòdic Universal (EPU) al qual se sotmet Espanya a les Nacions Unides, on s'avalua als països per comprovar si estan complint amb les seves obligacions en matèria de drets humans. En aquest mecanisme interestatal del Consell de Drets Humans de l'ONU, els 193 Estats de Nacions Unides s'enfronten a una revisió per part dels altres Estats sobre els seus compromisos, assoliments i reptes pendents.  

L'organització ha publicat i enviat a diversos Estats participants un document amb un seguit de recomanacions a Espanya (i a altres països que s'examinen), entre altres, les relacionades amb la manca d'accés a veritat, justícia i reparació per a les víctimes del franquisme i la Guerra Civil; l'ús excessiu de la força i els maltractaments per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, les restriccions actuals a la llibertat d'expressió o els abusos comesos contra les persones migrants i refugiades.

"Malauradament, moltes de les preocupacions que es van formular en l'anterior examen, el 2015, ara persisteixen. Però el nou govern espanyol té l'oportunitat de no seguir arrossegant tants suspensos, sinó afrontar un seguit de temes prioritaris perquè les persones puguin viure amb dignitat i sense sofrir discriminació", assegura Ignacio Jovtis, portaveu d'Amnistia Internacional que estarà present en la sessió.

Des de la ressignificació del Valle de los Caídos fins a posar fi d'una vegada per sempre a les devolucions en calent i al col·lapse en el sistema d'asil: el nou govern té molta feina pendent. L'Executiu tampoc ha d'oblidar-se de les seves intencions de modificar la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana, també coneguda com a Llei Mordassa, amb l'objectiu de garantir la protecció del dret de reunió pacífica i de llibertat d'expressió i d'informació.

"En les nostres recomanacions, també hem reiterat una vegada més que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han de ser posats en llibertat de forma immediata i s'ha de garantir un procés que permeti anul·lar la condemna per sedició en contra seva ja que suposa una sanció excessiva i desproporcionada derivada dels seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica", informa Jovtis.

Pel que fa a l'ús excessiu de la força i els maltractaments, a Espanya segueix estant pendent que es garanteixin investigacions exhaustives i independents, i que les víctimes tinguin accés a reparació. Des d'Amnistia Internacional afegim a aquesta recomanació la petició de posar fi a l'ús de les pilotes de goma, que tant dany han causat, especialment en parts vulnerables del cos com són els ulls, a causa de la imprecisió que comporta el seu ús.

Més informació

L'anterior EPU a què es va sotmetre Espanya es va dur a terme el 2015. En aquell examen,  de les 189 recomanacions rebudes, Espanya va acceptar-ne 174 (138 de les quals de manera total i 36 de manera parcial) i va prendre nota de 15. Amnistia Internacional compta amb portaveus experts disponibles en Ginebra per parlar sobre aquests i altresafers, com la lluita contra la violència de gènere, o drets com l'accés a l'habitatge i la salut.