Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: "No repetim els errors de la crisi de 2008 amb polítiques d'austeritat que arruïnen vides"

Manifestació contra les retallades sanitàries a l'hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona / REUTERS/Nacho Doce
  • El director de l'organització compareix avui davant del grup de la Unió Europea de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats

Aquest divendres el director d'Amnistia Internacional Espanya, Esteban Beltrán, compareix en el grup de treball Unió Europea de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats, per analitzar diferents reptes en matèria de drets humans que l'organització considera prioritaris en el camí cap a la sortida de la crisi del coronavirus.

"És imprescindible que no repetim els errors de la crisi de 2008: no fem polítiques d'austeritat que arruïnin la vida de milers de persones, especialment les més vulnerables", assenyala el director d'AI. "Tenim l'oportunitat de sortir d'aquesta crisi de manera unida, protegint les persones, en lloc de reviure escenes del passat com les retallades en sanitat, l'augment de desnonaments, de la pobresa i la desigualtat. Per a això, no ens cansarem de repetir-ho: els drets humans han de situar-se en el centre", afegeix.

"Necessitem també una Unió Europea que no doni l'esquena a la solidaritat internacional, i que aquesta vegada no s'obstini en les nocives estratègies d'austeritat. Una UE que no ofegui als Estats amb l'objectiu del sanejament pressupostari, perquè aquests puguin complir amb les seves obligacions en matèria de drets socials, entre els quals la salut".

AI ha presentat un document amb diversos temes que demana que la Comissió introdueixi en el seu dictamen, entre els quals:

  • La protecció del dret a la salut, i la necessitat urgent de reforçar els sistemes de salut minvats per l'última dècada d'austeritat, inclòs Espanya, on, a més, la manca de protecció del personal sanitari ha provocat que sigui un dels països amb més nombre de contagis entre professionals del sector. Sense una avaluació del que ha succeït no estarem preparats per al proper possible brot. A més, cal adoptar mesures legislatives per blindar la salut com un dret humà.
  • La pandèmia és global i necessita una resposta multilateral. Cal prendre des d'ara mateix, mesures urgents per recolzar el desenvolupament d'una vacuna per la COVID-19 que estigui accessible i disponible per a totes les persones, en tots els països, sense discriminació.
  • Els estats han de reconèixer que la defensa dels drets humans és una activitat essencial durant els períodes d'emergència i han de garantir que els defensors i defensores de drets humans poden realitzar el seu treball sense patir represàlies, intimidació ni amenaces, perquè entre tots i totes puguem afrontar aquesta crisi.
  • L'obligació de parar esment i impedir preocupants passes enrere en matèria de drets humans en el si de la UE, amb casos com el d'Hongria i Polònia, que han sofert atacs a la independència del poder judicial, i intents de restringir els drets sexuals i reproductius a dones i nenes. La pandèmia no pot ser l'excusa per seguir aprofundint en aquesta camí.
  • La necessitat que tots els Estats membre, inclòs Espanya, augmentin els esforços de reubicació de la població refugiada en camps de Grècia, especialment dels menors no acompanyats, així com de millorar els sistemes d'asil i acolliment.
  • La utilització de tecnologies digitals per rastrejar i monitorejar persones i poblacions que garanteixin el respecte ple als drets humans. Aquestes aplicacions no haurien de ser obligatòries, en aquest cas constituirien una eina de vigilància massiva, prohibida pel dret internacional.
  • La necessitat de prendre mesures diferenciades perquè la pandèmia no exacerbi les desigualtats de gènere, abordant, amb tots els mitjans possibles, dins i fora d'Espanya, la violència cap a les dones i garantint l'accés a serveis de salut sexual i reproductiva.