Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Espanya no ha de recolzar la legalització de la impunitat a Colòmbia

11/7/05 - Durant els anys 2003 i 2004 Espanya va vendre armes a Colòmbia per un import superior als 12 milions d'euros

amnistia amni, 

Madrid.- Avui, 11 de juliol es troba a Espanya en visita oficial el president de Colòmbia, Álvaro Uribe. Amb motiu d'aquesta visita, que durarà fins al pròxim dia 13, Amnistia Internacional va enviar una carta a José Luis Rodríguez Zapatero per expressar-li les seves preocupacions sobre la crisi de drets humans que es viu en aquest país així com amb la petició que no doni suport ni políticament ni econòmicament a les mesures d'impunitat que l'executiu colombià està adoptant.

 

Durant els últims 20 anys, el conflicte colombià s'ha cobrat la vida d'almenys 70.000 persones, la gran majoria d'elles, civils morts fora de combat. Més de 3 milions de persones s'han convertit en desplaçats interns. Al llarg del 2004 es van assassinar o es van fer ?desaparèixer? almenys 1.400 civils. Aproximadament 1.250 persones van ser segrestades i entorn de 287.000 van ser obligades a fugir de les seves llars, una xifra superior a la del 2003. Per a Amnistia Internacional, la impunitat de la qual gaudeixen els responsables de violacions i abusos contra els drets humans, paramilitars de connivència amb l'exèrcit i els grups armats, és la pedra angular de la greu crisi de drets humans que continua patint vivint Colòmbia.

 

 

Preocupacions d'Amnistia Internacional

 

Amnistia Internacional ha assenyalat les següents preocupacions al president de l'executiu espanyol:

 

La Ley de Justicia i Paz condueix a la legalització de la impunitat de crims de guerra i contra la humanitat. Aprovada pel congrés colombià el passat 21 de juny amb l'objecte de regular l'actual desmobilització de grups armats il?legals, especialment paramilitars. Durant l'any 2004 ja es van desmobilitzar més de 2.500 paramilitars, a la majoria dels quals se'ls va concedir amnistia de facto, malgrat ser responsables d'abusos contra els drets humans. I molts d'ells van rebre diners a canvi de ?cooperar? amb les forces de seguretat. Des que milers de paramilitars van anunciar un alt el foc unilateral el 2002, se'ls ha considerat responsables de més de 2.200 homicidis i "desaparicions".

 

Amnistia Internacional ha manifestat contundentment que la Ley de Justicia i Paz no compleix amb les normes internacionals sobre el dret a la veritat, la justícia i la reparació, i que consolida la impunitat no només per a aquells paramilitars que han estat responsables de violació de drets humans sinó també per als seus patrocinadors des de les forces de seguretat.

 

Falta de compliment de les recomanacions de Nacions Unides sobre Drets Humans. El Govern colombià s'ha compromès en reiterades ocasions a complir-les. Any rere any, la comunitat internacional l'hi ve exigint; l'última vegada el passat mes d'abril, a través de la declaració de la presidència del 61è període de sessions de la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides. L'aprovació de la Ley de Justicia i Paz el 21 de juny és un mal començament per a un govern que se suposa s'ha compromès a complir aquestes recomanacions.

 

Continua la venda d'armes a Colòmbia. El Congrés dels Diputats va aprovar al juny de 2004 una proposició no de llei per suspendre l'acord de cooperació militar amb Colòmbia fins que no se solucioni la crisi de drets humans que viu el país. La realitat és que, durant el segon semestre de l'any 2004, Espanya va exportar armes a Colòmbia per un valor proper al milió d'euros. Entre aquestes armes hi havia bombes, torpedes, coets i míssils. A més, Espanya va cedir dos avions que no figuren en les estadístiques oficials de les exportacions espanyoles de material de defensa.

 

Per Amnistia Internacional, un govern com el colombià que no compleix les recomanacions de les Nacions Unides sobre drets humans, no ofereix les necessàries garanties que les exportacions de materials militars o ajuda militar no contribueixin a empitjorar la crisi que viu el país.

 

 

Recomanacions al President Zapatero

 

Amnistia Internacional considera que amb aquesta visita, el Govern espanyol té davant seu una excel?lent oportunitat per analitzar amb Álvaro Uribe la situació dels drets humans a Colòmbia. Per això, l'organització demana a Rodríguez Zapatero que:

 

? No doni suport ni políticament ni econòmicament a qualsevol procés de desmobilització de paramilitars que no garanteixi plenament el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de les violacions comeses, i que fomenti la impunitat dels responsables.

 

? Insti el govern colombià a passar de les paraules als fets en el compliment complet de les recomanacions que Nacions Unides va fer en matèria de drets humans.

 

? Protegeixi la creació d'un mecanisme internacional que completi el treball de l'Oficina de l'Alta Comissionada de Drets Humans de l'ONU, que avaluï i doni seguiment al compliment de les recomanacions de Nacions Unides.

 

? Suspengui la venda d'armes a Colòmbia mentre el govern colombià no garanteixi que no s?utilitzaran per cometre violacions dels drets humans. Per a això, ha d?assegurar-se una aplicació estricta dels criteris del Codi de Conducta d'Exportacions d'Armes de la Unió Europea a l'hora d'autoritzar qualsevol transferència de material de defensa o de doble ús des d'Espanya a Colòmbia.

 

(11/07/2005)