Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: La Llei de Memòria Democràtica no pot seguir esperant

Rosa García, supervivent de tortures durant el franquisme llegeix un manifest en el qual demana veritat, justícia i reparació durant un acte celebrat avui al Congrés dels Diputats (Madrid) a favor de la Llei de Memòria Democràtica. Copy: AI
  • CEAQUA i Amnistia Internacional, juntament amb l'Intergrupo de memòria i drets humans del Congrés, han comparegut per exigir al Govern espanyol urgència en la tramitació del Projecte de Llei de Memòria Democràtica.

Al setembre de l'any 2020, el Govern espanyol va iniciar el procés de tramitació de l'Avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, que vuit mesos després encara està pendent de l'aprovació definitiva necessària en el Consell de Ministres per començar el seu procés parlamentari.

La societat en el seu conjunt, les persones i els seus familiars, que van patir greus violacions de drets humans durant la Guerra Civil i el franquisme porten més de 40 anys esperant el reconeixement del seu dret a la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. El reconeixement ple d'aquest dret és una qüestió indiscutible en paràmetres democràtics.

Per tant, no s'han de consentir més demores. El Govern espanyol ha manifestat en reiterades ocasions la importància i urgència de la tramitació d'aquesta Llei per posar fi a dècades marcades pel silenci i pels sistemàtics obstacles davant iniciatives dirigides a posar fi a les polítiques que conformen un sistema d'impunitat. No obstant això, a dia d'avui, no s'ha complert el compromís. Demanem al Consell General del Poder Judicial que emeti el seu informe aviat, per donar lloc al més aviat possible al debat parlamentari que aquesta llei necessita per continuar la seva tramitació.  

Lluny d'avançar, el retard en la tramitació d'aquesta Llei, així com en la d'altres relacionades amb la memòria històrica i democràtica, com són la reforma de la Llei de Secrets Oficials, la Proposició de Llei sobre bebès robats i la Proposició de Llei presentada en el Senat amb la finalitat d'introduir en el nostre Codi Penal el principi de legalitat conforme al Dret Internacional dels Drets Humans, segueix deixant al marge a les víctimes i els seus familiars.

La Llei de Memòria Democràtica constitueix una oportunitat per avançar en el reconeixement a la veritat, justícia i reparació de les víctimes dels crims franquistes i és urgent la seva tramitació amb un enfocament basat en Drets Humans.

L'Avantprojecte conté mesures positives, entre altres, l'atribució d'un paper actiu de l'Estat en la recerca de persones desaparegudes i exhumació de fosses, la creació d'una Fiscalia especialitzada i la nul·litat de sentències injustes dictades durant la Guerra Civil i el franquisme.

No obstant això, presenta importants àrees de millora en les quals s'hauria d'incidir durant la tramitació parlamentària, especialment pel que fa a l'accés a la justícia per a les víctimes. Precisament per això resulta tan important que el tràmit parlamentari pugui iniciar-se al més aviat possible, perquè puguin introduir-se modificacions que situin el text amb els estàndards internacionals, molt particularment:

1.- VERITAT: Nacions Unides ha instat en diferents ocasions a Espanya a considerar la creació d'un mecanisme independent (com podria ser una comissió de la veritat), que permeti esclarir les violacions de drets humans comeses en el passat, sense substituir el dret de les víctimes a obtenir justícia.

No obstant això, l'Avantprojecte de Llei vincula el dret a la veritat al fet de "fomentar el coneixement científic imprescindible per al desenvolupament de la memòria democràtica", i no ho relaciona expressament amb la promoció de la veritat col·lectiva.

2.- JUSTÍCIA: l'Estat espanyol ha d'eliminar els obstacles a la investigació dels crims de dret internacional comeses a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme. L'Avantprojecte no aborda ni un solament dels obstacles que segueixen fent que a Espanya es negui sistemàticament el dret a la justícia de les víctimes d'aquests greus crims.

3.- REPARACIÓ: sense investigació judicial ni una política de promoció de la veritat oficial, també s'impedeix la reparació de l'estigma patit per les víctimes i les seves famílies en la societat. A més, l'Avantprojecte estableix un dret a la reparació parcial, en excloure expressament la indemnització i qualsevol forma de responsabilitat patrimonial respecte d'aquelles persones a qui se'ls va confiscar el seu patrimoni, van realitzar treballs forçats o van sofrir condemnes injustes.

No és possible avançar com a societat, mentre els crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil i el franquisme romanguin impunes. Aquesta Llei és el primer pas per aconseguir-la.