Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya es convertirà en el desè país a Europa que defineix l'agressió sexual com a sexe sense consentiment

Foto: Francisco Ruano

Després de l'anunci avui per part del Govern espanyol d'un nou Projecte de Llei sobre respostes integrals a la violència sexual, inclosa la reforma del Codi Penal, una reforma de la definició legal de violació, Mónica Costa Riba, responsable de campanyes i gènere d'Amnistia Internacional, ha assenyalat:

"Donem la benvinguda al pas donat pel govern espanyol de millorar les respostes de l'Estat a la violència sexual a Espanya. Aquesta és una victòria per a les supervivents de violació i per a les innombrables dones activistes i feministes que van reclamar la necessitat de reformes legals, polítiques i pràctiques a través de les seves protestes i accions de carrer".

"El canvi proposat de la definició legal d'agressió sexual farà que Espanya es converteixi al desè país dels 31 analitzats per Amnistia Internacional a Europa, que defineixen clarament el sexe sense consentiment com a violació, tal com ho requereixen les lleis i estàndards internacionals de drets humans. Ja és hora que altres països a Europa segueixin i, a través de la millora de les seves lleis i polítiques, avancin en la comprensió social de la violació, el consentiment i l'autonomia sexual".

El Projecte de Llei anunciat es produeix després de casos recents de violació en grup a Espanya en els quals el sistema de justícia va fallar a les víctimes. Això inclou l'anomenat cas de "La Manada" en el qual un tribunal de primera instància va determinar que cinc homes només eren culpables del delicte menor d'abús sexual. La sentència de 2018 va provocar protestes generalitzades a tot el país i va portar a un compromís del govern per reformar la definició legal de violació i altres delictes de violència sexual.

Amnistia Internacional analitzarà en profunditat el Projecte de Llei.