Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: el govern aplica de nou l'acord amb el Marroc que posa en risc persones refugiades i migrants

Tanca Melilla
  • Des de l'agost s'han retornat de manera exprés des d'Espanya al Marroc 195 migrants i possibles refugiades; 79 en poc més 72 hores aquest cap de setmana.
  • La celeritat en la tramitació d'aquests procediments, així com les circumstàncies en què s'han desenvolupat, dificulten el compliment de les degudes garanties.
  • Amnistia Internacional ha demanat explicacions al Ministeri de l'Interior pes fets de Melilla dels darrers dies.
Amnistia Internacional ha alertat de la recent tendència del Govern espanyol a aplicar l'Acord de readmissió de 1992 entre Espanya i el Marroc que permet retornar persones migrants i possibles refugiades a un país que, a criteri de l'organització, no és un lloc segur per a aquestes persones. El procediment de devolució, a més, es duu a terme amb una celeritat que planteja dubtes seriosos sobre si s'estan garantint els drets humans d'aquestes persones. Davant d'aquesta situació, que s'ha repetit durant aquest cap de setmana, l'organització declara:

"Una vegada més, com va passar l'agost, el govern ha tornat a dur a terme la devolució exprés al Marroc d'un total de 79 persones migrants i possibles refugiades en unes 72 hores", assegura Esteban Beltrán, director d'AI Espanya. "A causa de la rapidesa amb què s'han dut a terme aquestes devolucions, novament ens preocupa que no s'hagin assegurat els procediments individualitzats i amb totes les garanties, com una assistència lletrada i d'intèrpret de qualitat, identificació de possibles sol·licitants, menors o col·lectius amb necessitats específiques com persones LGBTI, etc. incomplint així amb les seves obligacions internacionals", afegeix.

El 19 d'octubre, un grup de 4 dones i 26 homes van ser interceptats a Chafarinas per la Guàrdia Civil, i portats a la comissaria a Melilla. La majoria de les persones d'aquest grup, a excepció de les quatre dones, finalment considerades per les autoritats com a possibles víctimes de tràfic de persones, i dos menors, van ser retornades al Marroc. Entre els 24 homes retornats podria haver també dos menors més.

Assistència lletrada massa breu i sense traductors

D'altra banda, un total de 33 lletrats van assistir les 195 persones a qui se'ls havia notificat un procediment de devolució després de la seva entrada a Melilla aquest diumenge. Cada lletrat hauria atès prop de sis persones, en entrevistes massa breus, de pocs minuts de durada, amb absència de traductors i en les quals hi hauria hagut una gran dificultat per prestar una assistència lletrada de qualitat, tal com asseguren alguns dels advocats que els han atès. A més, com també ha denunciat el Col·legi d'Advocats de Melilla, no es va permetre tramitar apoderaments apud acta que permetessin als lletrats exercitar accions judicials amb independència que aquestes persones no es trobessin en territori espanyol.

De les 195 persones contra les quals es van obrir procediments de devolució, de moment 55 d'elles han estat expulsades al Marroc, aplicant l'Acord de 1992 entre Espanya i el Marroc  i es trobarien en una comissaria de policia a Nador. De la resta de les persones que van entrar, 140 es troben al Centre d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI) de Melilla, i haurien sol·licitat protecció internacional, cinc segueixen hospitalitzades i cinc més estan en el CETI recuperant-se de les ferides. A més, tres menors més haurien estat identificats i traslladats a un centre de menors de la localitat.

Amnistia Internacional ha demanat al govern espanyol en nombroses ocasions que se suspengui l'acord de readmissió amb el Marroc en matèria de control migratori fins que es revisi i es garanteixi que aquest país respecta plenament els drets humans de les persones migrants, sol·licitants d'asil i refugiades que es troben al seu territori. Aquest acord, a més, no inclou garanties perquè les persones no siguin expulsades des del Marroc a països on els seus drets humans corrin riscos.

Mitjançant aquestes expulsions exprés el govern espanyol podria incomplir també el principi de no devolució, ja que existeix el risc que les persones expulsades al Marroc puguin patir violacions de drets humans en territori marroquí, al país d'origen si són retornades o bé al país on haguessin començat el viatge. "Ho hem denunciat durant dècades: el Marroc no és país segur per a les persones migrants i refugiades. Entre altres violacions de drets humans, hem documentat com la policia marroquina, juntament amb la Gendarmería Real i les forces auxiliars, duen a terme grans batudes en les barriades on viuen persones refugiades i migrants i es calcula que des del mes de juliol d'aquest any unes 5.000 persones podrien estar sent abandonades a zones remotes prop de la frontera amb Algèria o el sud del país".

Més informació

Segons informació proporcionada per organitzacions que ofereixen assistència jurídica a Melilla, les persones interceptades a Chafarinas procedien de Mali, Guinea Conakry, Costa d'Ivori, el Senegal i Ghana. Alhora, i d'acord amb la informació publicada per alguns mitjans de comunicació, totes aquestes persones, excepte les quatre dones que van ser traslladades immediatament al Centre d'Estada Temporal per a Immigrants (CETI), i dos dels menors no acompanyats que van ser derivats a un centre de menors, van ser retornats en aplicació de l'Acord de 1992 entre Espanya i el Marroc. Segons aquest acord, a més, aquestes persones hauran de ser enviades al més aviat possible al seu Estat d'origen o a l'Estat on van començar el seu viatge en cas de no tenir dret a romandre en territori marroquí.

D'altra banda, a més, segons la Delegació de Govern de Melilla, aquest diumenge al voltant de 300 persones haurien intentat accedir a territori espanyol a través de la tanca de Melilla. Dels 300 haurien aconseguit entrar 209 homes, inclosos tres menors no acompanyats segons Delegació de Govern.

A més, una de les persones adultes hauria mort en territori espanyol, desconeixent la seva procedència. Tal com ha informat la Delegació de Govern de Melilla, de manera preliminar l'autòpsia indica que no hi ha lesió externa que hagi provocat la defunció, i se'n considera com a causa probable una aturada cardíaca. Aquesta persona va ser trobada per agents de la Guàrdia Civil que duien a terme una inspecció ocular per la zona, amb altres tres persones amb ferides lleus. També hi hauria una altra persona morta i almenys 20 persones ferides a l'Hospital de Nador, de les quals almenys quatre estarien en vigilància intensiva per ferides de greus.