Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Espanya: Amnistia llança una campanya per exigir que es protegeixi el personal sanitari

Sanitaris atenen un pacient utilitzant bosses de la brossa com a protecció a la UCI d'un hospital de Catalunya en plena crisi del coronavirus, març 2020 © AI
  • L'organització considera que, sense la protecció adequada del personal mèdic, la salut de tota la població està en risc.
  • Manca de mascaretes, bates i guants reutilitzables: els testimonis de metges, metgesses i col·lectiu infermer són desoladors.
  • "Estem contribuint a propagar el virus", assenyalen alguns professionals davant d'una situació insostenible.
  • Espanya arriba a la xifra de gairebé 10.000 sanitaris infectats

Han passat gairebé dues setmanes des que es va decretar l'estat d'alarma a Espanya i encara no han arribat, a gran escala, els materials de protecció necessaris i adequats perquè tot el personal sanitari sigui capaç de treballar sense exposar-se al risc del contagi. Així ho assenyala Amnistia Internacional, que ha recollit testimonis de personal sanitari que narren com els guants, les màscares i les bates, així com altres elements de protecció, no estan arribant als centres sanitaris que tracten als pacients del coronavirus. Davant d'aquesta situació insostenible, l'organització ha llançat una campanya per exigir a les autoritats que garanteixin aquesta protecció.

"Sabem que la situació és complicada, però amb més de 9.444 sanitaris infectats, el nombre més alt existent entre els països que estan enfrontant-se a les pitjors conseqüències del coronavirus, les autoritats no poden posar més excuses: és la seva obligació protegir qui ens protegeix i fer-ho abans que sigui massa tard", assenyala Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional. "Hem parlat amb personal sanitari que es troba exhaust i desesperat, exposant-se al contagi i, alhora, corent el risc de contribuir a la propagació del virus entre els pacients. No frenarem la corba si els nostres sanitaris van caient malalts", assegura Beltrán.

Amnistia Internacional ha aplegat testimonis que indiquen que els i les professionals sanitaris han de reutilitzar els equips de protecció individual, amb l'alt risc de contagi que això comporta, i com escassegen les bates impermeables i les ulleres, per la qual cosa han d'usar-les més d'una vegada. A més, ni tan sols disposen de màscares adequades per a totes les persones que realitzen l'intubat pacients, una maniobra altament contaminant i que en alguns hospitals es realitza cada mitja hora. Alguns relaten com s'han vist obligats a utilitzar la mateixa màscara durant setmanes.

"Ens falten màscares d'alta eficàcia, que recomanaven els protocols, per intubar o aspirar secrecions. I hem hagut d'emprar màscares de nivell inferior, que també han faltat, a més de que les estem usant de pacient a pacient, posant una màscara per sobre", assenyala Eduardo Fernández, infermer de l'hospital Infanta Sofia de Sant Sebastián de los Reyes, a Madrid. "Nosaltres agraïm molt els aplaudiments que ens dediquen a les vuit del vespre la tarda des de les finestres, és molt emotiu, però volem demanar als nostres responsables sanitaris que sisplau, ens protegeixin", considera Mar Coloma, infermera d'una unitat de vigilància intensiva pediàtrica de l'hospital Ramón y Cajal del sindicat Mats (Moviment assembleari de treballadors/es de Sanitat).

Els i les sanitàries denuncien que a més del material de protecció falten més materials, com ara respiradors, bombes d'infusió amb les quals poder administrar la medicació que calma els pacients perquè puguin respirar correctament amb el respirador, així com personal, no només sanitari amb un perfil específic d'UCI, sinó d'un altre tipus. "El personal de neteja, vigilants, administratius...segueixen per sota del necessari. Fins i tot el personal de cuina i de manteniment també està per sota, perquè l'hospital està ara mateix treballant al 200%", assenyalen les fonts.  

Tot això se suma a la difícil situació psicològica a què s'enfronten els i les professionals. "La càrrega emocional que suportem és molt dura perquè a causa de les mesures d'aïllament, correctes i necessàries per evitar l'expansió del virus, els pacients estan sols i pateixen. Nosaltres suplim les seves famílies i això és una càrrega emocional que assumim com a part de la nostra feina, ja que sempre hem tingut cura d'aquesta part humana, però té les seves conseqüències quan tornem a casa i ens pregunten com estem", assenyala l'infermer, que ha hagut de començar a prendre mesures d'aïllament per presentar símptomes de contagi. "Exposant-nos com ho estem fent, ja he començat a tenir símptomes i la meva parella ha hagut de moure's a una altra habitació. Com jo, també els meus companys a l'hospital senten aquesta mateixa por", relata.

Segons les últimes xifres donades avui per Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, un total de 9.444 sanitaris i sanitàries han estat contagiats del virus, gairebé un 15% del total dels infectats, un percentatge molt més alt que països com Itàlia o la Xina. Un total de quatre professionals de la salut que es trobaven treballant han mort com a conseqüència de la COVID-19.

Els estàndards internacionals de drets humans assenyalen que cal proporcionar equip de protecció personal adequat i de qualitat, informació, formació i suport psicològic per facilitar la feina d'infermers/es, metges/esses i qualsevol altre personal implicat en la resposta a una crisi com aquesta.

Més informació
Amnistia Internacional ha obert una ciberacció, adreçada al Ministeri de Sanitat, per exigir que es garanteixi la protecció de tot el personal sanitari que està combatent la pandèmia a Espanya.