1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Eslovàquia: el rebuig d'una regressiva llei d'avortament, una victòria per als drets de les dones

Després de la votació d'avui en què es va rebutjar un projecte de llei que hauria obligat les dones a veure una ecografia de l'embrió o el fetus abans d'avortar, Monica Costa Riba, encarregada de campanyes sènior sobre Drets de la Dona, ha declarat:

"La votació d'avui és una victòria per a les dones i per als drets reproductius. En rebutjar aquest projecte de llei, el Parlament d'Eslovàquia ha triat protegir la intimitat i l'autonomia de les dones i ha rebutjat més retrocessos dels drets de les dones, guanyats amb tant d'esforç".

"D'haver-se aprovat, aquesta llei hauria assegut un precedent esgarrifós per a Europa, obstaculitzant en gran manera l'accés de les dones a l'atenció per a un avortament sense riscos i violant les obligacions internacionals d'Eslovàquia en matèria de drets humans. A més, hauria lesionat la intimitat i l'autonomia de les dones i les hauria sotmès a nocius estigmes, humiliació i tracte degradant. "

"Es tracta d'una enorme victòria per a dones i activistes que van alçar la veu i es van mobilitzar tant a Eslovàquia com internacionalment. Volem donar les gràcies a totes les persones que van actuar i van demanar als parlamentaris i parlamentàries que rebutgessin aquest perjudicial projecte de llei. "

Informació complementària

Al Parlament eslovac hi ha 150 parlamentaris i parlamentàries. Només 59 van votar a favor, una xifra que no arribava a la majoria simple de 76 vots requerida per a l'aprovació. Hi va haver 24 vots en contra i 40 abstencions.

La votació d'avui és la definitiva, ja que està previst un recés parlamentari davant les eleccions generals de març de 2020.

La setmana passada es va publicar una carta oberta signada per més de 30 organitzacions que demanava als parlamentaris i parlamentàries que detinguessin el projecte de llei.