Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Eslovàquia: restriccions a l'avortament posarien en perill la vida de dones i nenes

© Amnesty International

Els legisladors d'Eslovàquia han de rebutjar una llei draconiana que imposaria nous obstacles a l'avortament i posaria en perill la salut i el benestar de dones i nenes, ha declarat Amnistia Internacional, abans que comenci la sessió plenària parlamentària en què es debatrà un nou projecte de llei sobre l'avortament.

De ser aprovada, la llei imposaria obstacles addicionals per a les dones i nenes que desitgen avortar, perquè es duplicarien períodes d'espera innecessaris, s'imposarien nous requisits d'autorització mèdica per a l'avortament per motius de salut i se les obligaria a declarar els motius per buscar aquesta atenció.

“Avui, activistes dels drets de la dona de tot Eslovàquia es pronunciaran en contra d'una llei que posaria en perill la seva salut i benestar, a més de soscavar la seva privacitat i sotmetre-les a més estigma i tracte degradant”, Monica Costa-Riba, responsable principal de campanyes d'Amnistia Internacional sobre la defensa dels drets de la dona a Europa.

“La imposició de requisits onerosos, demores i noves fases d'autorització mèdica perjudicarà els drets de les dones a l'autonomia corporal, la privacitat i la dignitat”.

El projecte de llei té per objectiu doblar el període d'espera obligatori de 48 a 96 hores abans que una dona pugui accedir a l'avortament a petició pròpia. S'afegiria un nou nivell de requisits d'autorització mèdica per a l'avortament per motius de salut i les dones haurien de declarar les raons per sol·licitar un avortament, així com revelar més informació privada. Aquesta informació es transferiria després al Centre Nacional d'Informació Sanitària.

El projecte de llei, a més, disposa que queda prohibida el que denomina “publicitat” sobre l'avortament, amb què es mira de restringir la informació que els professionals de la medicina poden proporcionar públicament sobre aquest servei. D'aquesta manera, es limitarà la capacitat dels metges de proporcionar a les dones informació basada en proves sobre els serveis d'atenció a l'avortament i sobre on accedir a avortament legal.

“Les mesures d'aquest projecte de llei regressiu són de naturalesa purament política i no sols no tenen un propòsit mèdic, sinó que contravenen les directrius de les millors pràctiques metgesses”, ha afirmat Monica Costa-Riba.

Els legisladors han de rebutjar aquest perjudicial projecte de llei i treballar per eliminar els obstacles existents per a l'accés a avortament segur i garantir que es protegirà el dret de totes les dones i nenes a prendre decisions sobre els seus cossos i la seva vida reproductiva”.

Informació complementària

Un projecte de llei presentat al novembre de 2019 que intentava obligar les dones que volien avortar a veure una ecografia de l'embrió o del fetus va ser finalment rebutjat en el Parlament. Els intents de restringir l'accés a avortament segur van continuar el 2020 amb un nou govern i parlament.

L'actual projecte de llei va ser aprovat en primera lectura el juliol i serà debatut i votat en sessió plenària a partir del 16 de setembre.

Més de 100 organitzacions, entre les quals Amnistia Internacional, van enviar una carta a tots els diputats d'Eslovàquia per a oposar-se al projecte de llei.

A Eslovàquia, l'avortament està permès en les primeres 12 setmanes d'embaràs. No obstant això, en els últims anys, el país ha introduït lleis i polítiques per a fer més car l'accés a serveis d'avortaments oportuns, segurs i legals.