Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

És urgent l'exempció de les normes sobre propietat intel·lectual per a la vacuna de la COVID-19

Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images
  • El dret a la vida i la salut pública exigeixen mesures extraordinàries de cooperació i d'ús compartit

"Els governs han de deixar de bloquejar una exempció temporal d'algunes normes globals sobre propietat intel·lectual que contribuirà a impulsar l'accés universal a les vacunes de la COVID-19", han declarat avui Amnistia Internacional i Human Rights Watch amb motiu d'una reunió clau de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que té lloc a Ginebra el 10 de desembre de 2020. Si s'adoptés, la proposta d'exempció permetria que un nombre més gran de governs compleixi l'obligació de respectar els drets a la vida i a la salut. Aquest advertiment es produeix quan ja ha començat la vacunació al Regne Unit i és probable que comenci en altres països en un futur proper.

En la reunió de l'OMC, els governs debatran una proposta presentada per l'Índia i Sud-àfrica d'exempció temporal d'algunes disposicions de l'Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual relacionats amb el Comerç (ADPIC). La proposta facilitaria unes transferències de tecnologia que permetrien que fabricants de tot el món produïssin amb rapidesa i de forma assequible productes mèdics relacionats amb la COVID-19, incloses les vacunes. Els països d'ingressos alts ja han subscrit acords per comprar la immensa majoria dels subministraments de possibles vacunes del món per 2021, per la qual cosa aquesta iniciativa contribuirà a ampliar l'accés de la població dels països d'ingressos baixos.

"La proposta d'Índia i Sud-àfrica està concebuda per ajudar als governs a bregar amb l'extraordinària crisi de salut mundial en curs", ha afirmat Bruno Stagno Ugarte, director executiu adjunt de relacions institucionals de Human Rights Watch. "Els governs han d'adoptar amb promptitud aquesta proposta per facilitar que hi hagi productes mèdics, incloses vacunes disponibles i assequibles per a tota la població".

Kènia, Swazilàndia, Moçambic i el Pakistan s'han sumat a Índia i Sud-àfrica per copatrocinar la proposta d'exempció.La proposta té el suport d'uns 100 països, en la seva majoria d'ingressos baixos i mitjans. No obstant això, un petit grup de països d'ingressos alts -com el Brasil, la la Unió Europea, el Canadà, els Estats Units, el Japó i el Regne Unit- i els seus socis comercials s'hi han oposat.

Alguns d'aquests governs afirmen que les flexibilitats existents en les normes globals sobre propietat intel·lectual són prou per permetre la concessió obligatòria de llicències als països d'ingressos baixos i mitjans. No obstant això, les pràctiques del passat mostren que aquestes eines són difícils d'utilitzar i que cal més flexibilitat per afrontar l'escala del repte global que representa la COVID-19.

"Només podrem posar fi a la COVID-19 si els governs reconeixen les seves obligacions en matèria de drets humans i garanteixen que no es deixa enrere les persones més necessitades de vacunes que salven vides", ha declarat Tamaryn Nelson, assessora d'Amnistia Internacional sobre dret a la salut. "Acordar l'exempció dels ADPIC és una forma crucial de demostrar que estan plenament compromesos amb fer immediatament tot el necessari per protegir el dret a la salut de milers de milions de persones, amb independència del país on visquin".

Els governs tenen l'obligació de garantir que tots els països comparteixen els beneficis de la investigació científica i de no interferir en la capacitat d'altres països de complir les seves obligacions relatives als drets a la salut i a la vida, inclosa la de garantir l'accés a productes i tractaments mèdics necessaris per respondre a la COVID-19, incloses vacunes.

"Tots els països han de donar suport a l'exempció dels ADPIC per facilitar l'accés universal i equitatiu a aquestes intervencions que podrien salvar vides", han afirmat Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Totes les entitats que estan desenvolupant vacunes, incloses Pfizer-BioNTech, Modern i Oxford/AstraZeneca, han de donar suport i participar en l'Accés Mancomunat a Tecnologia contra la COVID-19 de l'Organització Mundial de la Salut per facilitar la posada en comú de la propietat intel·lectual i els coneixements.

Un grup d'experts i expertes en drets humans de l'ONU ha fet pública recentment una declaració conjunta en què acullen amb satisfacció la proposta d'exempció dels ADPIC i posen en relleu que el marc existent d'ADPIC podria tenir un impacte negatiu en els preus i la disponibilitat de medicaments. A més, han recordat als governs que els drets de propietat intel·lectual no han de ser un obstacle per complir l'obligació internacional en matèria de drets humans de compartir àmpliament els beneficis de la investigació científica i promoure el compliment d'aquestes obligacions.