Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Equador: davant la manca de protecció de l'Estat, defensores de drets humans arrisquen la vida per l'Amazones

Patricia Gualinga © Amazon Watch/Caroline Bennett

La manca de capacitat i de voluntat política de les autoritats equatorianes per a garantir la protecció i investigar de manera adequada i efectiva els atacs i amenaces contra defensores del medi ambient posa en risc les seves vides, i les d'altres persones que protegeixen les Amazones enfront d'interessos polítics i econòmics vinculats a projectes extractius de gran escala en territoris indígenes.

“No ens aturaran”. Equador: Justícia i protecció per a les Dones Amazòniques defensores de la terra, el territori i el medi ambient exposa la fallida de la Fiscalia General de l'Equador en la resposta a un seguit d'atacs i amenaces de mort registrats l'any 2018 contra Patricia Gualinga, Nema Grefa, Salomé Aranda i Margoth Escobar. Les quatre són integrants del col·lectiu Dones Amazòniques, desenes de dones de l'Equador que defensen el medi ambient en les Amazones i els drets dels pobles indígenes.

“Malgrat les promeses del govern del President Moreno, la manca de voluntat política d'investigar seriosament els atacs contra persones defensores de drets humans i de donar-los una protecció adequada envia un clar missatge a la societat: que aquests delictes són tolerats a l'Equador. Això és inacceptable”, ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

“La feina de les persones que defensen el medi ambient, com les Dones Amazòniques i altres organitzacions dels pobles indígenes, és urgent i necessària a l'Equador i en el món sencer, davant dels impactes cada cop més evidents de la crisi ambiental global en els drets humans de totes les persones”.

Les línies de recerca i les mesures de protecció que les autoritats equatorianes els han ofert a les víctimes semblen ignorar possibles mòbils dels atacs vinculats al seu desafiament a interessos econòmics de gran escala i a rols tradicionals de gènere, a través del seu rol com a lidereses indígenes i defensores de drets humans.

“Aquest atac és una represàlia per la meva lluita per a defensar la vida i els nostres territoris contra l'amenaça de l'explotació petroliera”, ha declarat Salomé Aranda, després que diversos desconeguts l'amenacessin i l'ataquessin amb pedres, a ella i la seva família, mentre es trobaven a casa seva el maig de 2018.

Les Dones Amazòniques assenyalen que les autoritats encarregades d'investigar no recol·lecten ni analitzen a temps cap evidència crítica que, fins i tot, podria ajudar a identificar els responsables dels atacs. Davant d'aquests errors, en la pràctica, les defensores acaben assumint la càrrega de la recerca.

Les Dones Amazòniques també critiquen que les mesures de protecció que els han ofert són inadequades i insuficients enfront les necessitats particulars i els riscos excepcionals que han d'enfontar cada dia.

Autoritats no assumeixen responsabilitat

Independentment de les possibles causes d'aquestes fallides, les conseqüències sobre la vida de les persones defensores a l'Equador són clares i concretes. En un país en què els atacs contra elles no són castigats i en què les autoritats no assumeixen la seva responsabilitat de garantir la seva seguretat, moltes persones s'enfronten al dilema permanent d'arriscar la seva vida i la de les seves famílies per a defensar els drets humans i la naturalesa.

“El President Lenín Moreno i la nova Fiscal General, Diana Salazar, tenen a les seves mans l'oportunitat de posar fi a aquesta greu situació i garantir justícia i protecció per a les Dones Amazòniques i qualsevol persona que defensi els drets humans a l'Equador. Per això, han d'implementar una política nacional de protecció i un protocol de recerca de delictes”, va dir Erika Guevara Rosas.

Malgrat la impunitat i la manca de protecció, Patricia Gualinga assegura que no es rendiran: “Estem unides i continuarem en la nostra lluita per la defensa de la Mare Terra”.