Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Covid-19: Els països rics ja estan acaparant la nova vacuna

© Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

En resposta a l'anunci de Pfizer-BioNTech que la seva vacuna contra la COVID-19 és eficaç en el 90% dels casos, Tamaryn Nelson, investigadora d'Amnistia Internacional sobre el dret a la salut, ha declarat:

"Que la vacuna de Pfizer-BioNTech estigui demostrant la seva eficàcia contra la COVID-19 és una notícia excel·lent. No obstant això, resulta preocupant que Pfizer-BioNTech ja hagi arribat a acords per subministrar més de mil milions de dosis a països rics, deixant per a la resta dels països del món menys d'una quarta part de la producció prevista. Aquest tipus d'acords bilaterals poden posar en perill els possibles resultats dels avenços científics. Els beneficis de les grans farmacèutiques no han de prevaler enfront de la salut de milers de milions de persones".

"Pfizer-BioNTech ha d'aclarir urgentment com optimitzarà l'accés a la vacuna en països d'ingressos mitjans i baixos per salvar vides. També ha de compartir la tecnologia de la seva vacuna amb altres fabricants a través de la iniciativa d'Accés Mancomunat a les Tecnologies contra la COVID-19 (C-TAP), engegada per l'OMS perquè els milers de milions de vacunes que el món necessita puguin produir-se de la forma més ràpida i barata possible. La pandèmia no s'haurà acabat fins que no s'hagi acabat per a tothom".

Informació complementària

Pfizer-BioNTech ja ha arribat a acords per subministrar més de mil milions de dosis de la seva vacuna, amb un subministrament inicial de 100 milions de dosis als Estats Units, 30 milions al Regne Unit, 120 milions al Japó, 20 milions al Canadà, 1,5 milions a Nova Zelanda i 200 milions a la UE, i posteriorment de 500 milions de dosis a Estats Units i 100 milions a la UE.

Atès que l'empresa preveu poder fabricar 50 milions de dosis el 2020 i 1.300 milions el 2021, el nombre de possibles dosis que queden disponibles per a altres països és molt reduït. Cal tenir en compte que la vacuna ha d'administrar-se dues vegades a cada persona perquè quedi protegida contra la COVID-19.

L'Organització Mundial de la Salut ha engegat una iniciativa, l'Accés Mancomunat a les Tecnologies contra la COVID-19 (C-TAP), a través de la qual les empreses poden compartir voluntàriament la tecnologia, la informació i els drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra la COVID-19. Fins ara no hi ha cap empresa que s'hagi sumat a aquesta iniciativa, que el director general de Pfizer va qualificar de "absurda" quan va ser llançada al maig.