Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els Estats Units i el Regne Unit han de retirar els càrrecs i suspendre l'extradició de Julian Assange

El fundador de Wikileaks, Julian Assange © REUTERS/Henry Nicholls
  • Amnistia Internacional llança una nova campanya abans de la vista d'extradició
  • Els càrrecs d'espionatge, un cop dur per a editors i periodistes

Les autoritats dels Estats Units han de retirar tots els càrrecs d’espionatge i altres de relacionats a què s'enfrontarà Julian Assange a causa de la sol·licitud d’extradició nord-americana, perquè pugui ser posat en llibertat d’inmediat, ha manifestat Amnistia Internacional amb motiu de la vista d'extradició fixada per a dilluns 24 de febrer.

Si no es retiren aquests càrrecs, les autoritats del Regne Unit han de garantir que Julian Assange no és extradit als Estats Units, on pot córrer un perill real de patir greus violacions de drets humans.

“La persecució implacable del govern nord-americà contra Julian Assange per la publicació de documents als quals va tenir accés sobre possibles crims de guerra, entre altres, comesos per l’exèrcit dels Estats Units és un atac en tota regla al dret a la llibertat de expressió”, ha afirmat Massimo Moratti, director adjunt per a Europa d’Amnistia Internacional.

“L’efecte disuasori que pot tenir sobre els professionals dels mitjans de comunicació i els qui denuncien actuacions governamentals indegudes i publiquen informació de fonts creïbles podria generar efectes profunds sobre el dret de la ciutadania a saber què fan els seus governs. És per aquest motiu que tots els càrrecs contra Assange han de ser retirats".

Segons l'anàlisi de l’organització, els càrrecs contra Julian Assange es deuen exclusivament a la publicació de documents als quals va accedir per la seva feina a Wikileaks. Aquesta activitat, per si sola, és un reflex de la feina que fan de manera habitual els periodistes d’investigació en l’exercici de la seva professió i no hauria de castigar-se.

“Tots els càrrecs que sustenten la sol·licitud d’extradició nord-americà s'han de retirar perquè Julian Assange sigui posat en llibertat immediatament. Si no es retiren els càrrecs formulats en contra seu, les autoritats del Regne Unit tenen l’obligació clara i inequívoca de no enviar-lo als Estats Units, on podria patir greus violacions de drets humans”, ha afirmat Massimo Moratti.

Als Estats Units, Julian Assange podria enfrontar-se a condicions constitutives de tortura i altres maltractaments, com la reclusió prolongada en règim d’aïllament. Existeix un risc real que sigui sotmès a un judici sense garanties, per la campanya pública contra ell per part de les autoritats nord-americanes al més alt nivell, que ha menyscabat seriosament el dret a la presumpció d’inocència”.

Informació complementària

Amnistia Internacional llança una petició global perquè les autoritats dels Estats Units retirin els càrrecs contra Julian Assange que es deuen exclusivament a les publicacions de Wikileaks.

A més, el dret i les normes internacionals de drets humans prohibeixen l'entrega de persones a un altre país on hi hagi un risc real que pugui patir greus violacions de drets humans. Si Julian Assange és extradit o sotmès a qualsevol forma de trasllat als Estats Units, el Regne Unit incompliria aquestes obligacions.