Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els Estats Units han de prohibir les armes de foc en els col·legis electorals

REUTERS/Bryan Woolston

Amnistia Internacional demana a tots els governadors i governadores d'Estats Units que prohibeixin les armes de foc en els col·legis electorals i els seus voltants per garantir la seguretat dels votants, del personal electoral i de la comunitat. L'organització adverteix de la creixent amenaça de violència amb arma de foc a què s'enfronta la ciutadania nord-americana i de la possibilitat que els i les votants siguin objecte d'intimidació armada quan es dirigeixin als col·legis electorals.

Amnistia Internacional ha observat un augment històric de la venda d'armes de foc als Estats Units durant 2020,fet que considera un senyal de risc elevat, més la pandèmia, la desocupació massiva i l'augment de la violència supremacista blanca com a factors contribuents de possibles disturbis.

Els informes indiquen que hi ha plans per reclutar desenes de milers d'observadors/as electorals de partits en els estats disputats, molts dels quals aniran probablement armats, la qual cosa agreujarà la possibilitat que hi hagi actes violents i podria desembocar en abusos contra els drets a la vida, la salut i la seguretat.

Un alt càrrec de l'administració va arribar a instar la ciutadania a "comprar munició" en el període preelectoral, després que el president Trump suggerís enviar agents de la llei armats als comicis. L'organització adverteix que elsvotants negres i llatins són especialment vulnerables a la intimidació armada i demana als governadors i governadores de tot el país que prenguin mesures immediates per protegir la seguretat de totes les persones quan estiguin votant. Aquestes mesures cautelars protegirien també desenes de milers de membres del personal electoral, que ja corren un enorme risc en presentar-se voluntàriament per treballar en un entorn massificat durant una pandèmia.

"Les lleis excepcionalment permissives sobre armes de foc dels Estats Units estan tirant llenya al foc en un moment molt delicat, al mateix temps que les regles i normes per protegir de la violència a les persones que participen en les eleccions no són adequades", ha afirmat Ernest Coverson, director de la campanya No més violència amb armes de foc.

"Tenint en compte l'augment de les vendes d'armes, el recent augment dels disturbis i la violència de caràcter polític, i la trista realitat que hi ha més armes de foc que persones als Estats Units, la població nord-americana té més probabilitats de trobar-se enfront de persones armades en el seu col·legi electoral. Hi ha mesures concretes que les autoritats de cada estat poden i han de prendre per intervenir".

Amnistia Internacional ha formulat les següents recomanacions:

  • Prohibició d'armes de foc en els col·legis electorals. Encara que en la majoria de les jurisdiccions nord-americanes s'estableix que els funcionaris encarregats de fer complir la llei armats han d'estar a més de 30 metres de les cabines de votació, la major part dels estats manca de lleis sobre ciutadans i ciutadanes particulars armats en els col·legis electorals o els seus voltants. La ciutadania hauria d'estar sotmesa com a mínim a les mateixes normes que els agents de la llei. Els secretaris i secretàries d'Estat de tot el país poden instituir mesures temporals per garantir que els col·legis electorals es veuen lliures de l'amenaça de la violència amb arma de foc.
  • Ampliació dels fons per a la prevenció de la violència amb arma de foc en tot el país: en darrera instància, la violència amb arma de foc és una amenaça omnipresent en la vida d'els qui viuen, treballen o viatgen als Estats Units, amenaça que ha augmentat en els últims mesos. Amnistia dona suport un augment significatiu dels fons locals, estatals i federals destinats a programes de prevenció de la violència amb arma de foc, i que es mantinguin molt més allà del dia de les eleccions. Des de Baltimore fins a Chicago s'ha demostrat que aquests programes redueixen la violència, però, aquest any, molts d'aquests programes pateixen importants retallades pressupostàries a causa de la caiguda d'ingressos locals, municipals i estatals. Una inversió a més llarg termini en prevenció de la violència amb arma de foc als Estats Units millorarà la capacitat de cada persona en aquest país per perseguir la vida, la llibertat i la felicitat.

Amnistia Internacional propugna des de fa temps la introducció de reformes legals sobre adquisició, ús i possessió d'armes de foc a Estats Units. L'organització dona suport a un seguit ie de mesures per reduir la violència amb arma de foc, com ara comprovacions exhaustives d'antecedents, normes federals per registrar i autoritzar armes de foc, l'ensinistrament necessari, la prohibició de càmeres d'alta capacitat/armes d'assalt, i lleis sobre emmagatzematge segur obligatori.

"La presència generalitzada d'armes de foc en centres electorals o de grups armats que tenen com a objectiu intimidar els votants és una amenaça greu als drets de totes les persones a la vida, la salut i la seguretat, i a participar en el procés polític sense discriminació ni violència", va concloure Ernest Coverson.

Segons el principi d'independència i imparcialitat de l'Estatut de l'organització, Amnistia Internacional no pren cap posició sobre les eleccions ni sobre quin dels candidats hauria de ser president.