Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Els drets humans s'han de tenir en compte si se celebra la Supercopa espanyola de futbol a l'Aràbia Saudita

Davant la possibilitat que la Supercopa d'Espanya se celebri a l'Aràbia Saudita, Amnistia Internacional s'ha adreçat  per carta al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, amb l'objectiu de traslladar-li les seves preocupacions en matèria de drets humans sobre aquest país.

"Abans de decidir la seu, la Federació hauria de conèixer en detall i tenir en compte l'historial de vulneracions de drets humans de l'Aràbia Saudita, que inclou a més de la discriminació que pateixen les dones o les restriccions de la llibertat d'expressió, la seva participació en la guerra del Iemen, l'ús estès de la pena de mort o de la tortura i altres maltractaments a persones detingudes ", assegura Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

L'organització vol preguntar al president Rubiales quines mesures de deguda diligència ha adoptat per identificar els riscos de drets humans associats a la celebració de la Supercopa i quines mesures adoptarà per mitigar-los. En concret, Amnistia Internacional pregunta sobre quines garanties de respecte dels drets humans adoptarà la Federació per evitar la segregació de les dones en els estadis durant el torneig i quines mesures adoptarà per identificar i abordar els riscos de les potencials restriccions en la llibertat d'expressió relacionades amb la celebració d'aquest esdeveniment.

Amnistia Internacional recorda que la Reial Federació Espanyola de Futbol, ​​com a persona jurídica, té la responsabilitat de respectar els drets humans continguda en els Principis Rectors de les Nacions Unides sobre empresa i drets humans. Alhora, té l'obligació d'adoptar un procés de diligència deguda per identificar, prevenir, mitigar l'impacte de les seves activitats sobre els drets humans, segons els mateixes Principis de Nacions Unides.

L'organització també vol compartir amb la RFEF els casos de detencions i repressió de persones defensores dels drets humans que s'han produït en el passat durant la celebració d'altres esdeveniments esportius internacionals, en països com la Xina i Rússia, per evitar que situacions així poguessin produir-se a l'Aràbia Saudita.

Amnistia Internacional és conscient del compromís de la Federació amb la igualtat a través de la campanya que va llançar la primavera passada #QueLoHagaElla i amb el reconeixement expressat sobre el paper de la dona en l'esport. L'organització també és conscient de la creació del Comitè de Responsabilitat Social Corporativa en el si de la Reial Federació i que entre les seves funcions hi ha la de fomentar la transparència, l'acció social, la defensa dels drets humans, i altres aspectes socials com la formació i educació, el foment de la no discriminació i la igualtat.