Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Sudan: Citació inicial de dos presumptes responsables de crims de guerra

27/2/07 - Amnistia Internacional ho considera un pas petit però important cap a la justícia a Darfur.

amnistia amni, 

Londres.- Amnistia Internacional ha manifestat que la decisió del fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) de sol?licitar la compareixença de dos presumptes responsables de crims de guerra i de lesa humanitat a Darfur és un pas petit però important per aconseguir justícia per als milions de víctimes d'aquests crims a Darfur. L'organització ha instat el fiscal a emetre més citacions o ordres de detenció quant abans millor.

 

Amnistia Internacional també ha demanat al Consell de Seguretat de l'ONU que exigeixi al govern del Sudan que no només detingui i lliuri els dos sospitosos, si aquests no compareixen voluntàriament, sinó que a més promulgui i apliqui la legislació necessària per portar davant de la justícia tots els responsables de crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos a Darfur.

 

Ahmad Harun i Ali Muhammad Ali Abdelrahman (també conegut com Ali Kushayb) han estat acusats de crims de guerra i crims de lesa humanitat que inclouen homicidis, destrucció de béns, pillatge, trasllat forçós de població, violacions, privació de llibertat, tortura, ultratges a la dignitat personal i altres actes inhumans. Ahmad Harun va ser viceministre d'Interior i Ali Muhammad Ali Abdelrahman és un conegut líder yanyawid.

 

L'ordre contra Ahmad Harun té especial importància, ja que és la primera vegada que la CPI tracta de processar una persona per fets succeïts quan estava en el govern. També reflecteix els vincles entre el govern i les milícies yanyawid, vincles que el govern sudanès continua negant.

 

La citació inicial contra aquests dos homes es produeix un any i mig després de l'inici de les investigacions sobre els crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos a Darfur. Fins avui, cap fiscal del Sudan ni de cap altre lloc no ha fet cap intent seriós d'investigar o jutjar aquests crims. L'anunci de citació fet avui il?lustra la magnitud del desafiament a què s'enfronta la comunitat internacional per aconseguir que els milers de persones que han comès -i continuen cometent- aquests crims a Darfur amb total impunitat compareguin davant de la justícia, i per aconseguir que els milions de víctimes i les seves famílies obtinguin plena reparació davant de la CPI, els tribunals sudanesos o els tribunals d'altres estats que exerceixin la jurisdicció universal.

 

El fiscal de la CPI ha indicat que, encara que en virtut de l'Estatut de Roma la CPI està facultada per investigar i processar qualsevol persona sospitosa de crims de guerra i crims de lesa humanitat quan els estats no puguin o no vulguin fer-ho, només perseguirà "els líders que tinguin la màxima responsabilitat en aquests crims". Queda clar que al Sudan existeixen moltes persones més que encaixen en aquesta categoria i contra les quals es poden obtenir proves admissibles, i que per aplicar la seva política el fiscal haurà de demanar moltes més citacions o ordres de detenció en un futur pròxim.

 

 

 

Amnistia Internacional rep de bon grat aquest compromís formulat avui d'investigar altres crims que continuen cometent-se a Darfur

 

Encara que el Consell de Seguretat, en la seva resolució 1593 (2005), va establir que el Sudan ha "de cooperar plenament amb la cort i el fiscal i que ha de prestar-los tota l'assistència necessària", el ministre de Justícia del Sudan, Mohamed Ali al-Mardi, ha declarat avui, pel que sembla, que "la CPI no té jurisdicció" per jutjar qualsevol sudanès" i que "el govern del Sudan no permetrà que cap sudanès sigui jutjat i castigat fora del marc de justícia nacional". La CPI no compta amb un cos de policia que executi les seves ordres de detenció si els sospitosos no responen a les citacions. Per detenir-los depèn de la voluntat dels governs dels estats on es troben els sospitosos, o de les forces de pacificació, com la Missió de la Unió Africana al Sudan (AMIS). Tanmateix, la Unió Africana fa més d'un any que es nega a firmar un acord de cooperació amb la CPI per ajudar-la en les seves investigacions i lliurar-li sospitosos.

 

Ja que el Sudan es nega a lliurar els sospitosos, correspon ara a la comunitat internacional, inclosa la Unió Africana, fer efectives les citacions de la CPI en cas que els sospitosos no es lliurin. Si s'emeten citacions (o ordres de detenció) però no s'emprèn cap acció sobre això, seguirà negant-se a les víctimes i a les seves famílies la justícia i la reparació. La comunitat internacional ha d'actuar sobre el cas del Sudan, no solament per fer justícia pels crims de Darfur, sinó també per salvaguardar l'efectivitat a llarg termini de la CPI.

 

La magnitud dels crims comesos a Darfur és enorme. Des que va començar el conflicte més de dos milions de persones s'han vist desplaçades, unes 85.000 han mort, i milers d'homes i dones han estat violats.

 

Com ha reconegut ja el Consell de Seguretat en el cas de Rwanda, la responsabilitat d'investigar i processar els sospitosos de crims de guerra i crims de lesa humanitat és una responsabilitat compartida. A més d'exigir al Sudan que compleixi amb el seu paper, el Consell de Seguretat ha de demanar a tots els altres estats que garanteixin que no es converteixen en refugi per a persones sospitoses de crims de lesa humanitat i crims de guerra comesos a Darfur. Tots els estats han de comptar amb la legislació necessària per jutjar presumptes criminals de guerra, i han d'aplicar aquesta legislació quan els sospitosos es trobin al seu territori. Així mateix, han d'estar disposats a acceptar la transferència de casos d'altres jurisdiccions que no puguin o que no vulguin enjudiciar-les.

 

(27/02/2007)