Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Mundial d'Atletisme de Qatar, sota l'ombra dels abusos contra treballadors i treballadores migrants

© Handout/Getty Images

La terrible situació dels treballadors i treballadores migrants que segueixen patint abusos i explotació mentre treballen a Qatar projectarà una ombra sobre el Campionat Mundial d'Atletisme. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional la vigília de l'esdeveniment esportiu que comença aquesta setmana.

La competició de Doha 2019, que se celebra des del divendres 27 de setembre fins diumenge 6 d'octubre, ve precedida d'un informe publicat per Amnistia la setmana passada que revelava que centenars de treballadors i treballadores migrants segueixen esperant en va que els paguin els salaris endarrerits i la indemnització que els deuen.

Molts dels esdeveniments de Doha tindran lloc a l'Estadi Jalifa. La investigació duta a terme prèviament per Amnistia va treure a la llum l'explotació sistemàtica de treballadors migrants durant la construcció d'aquest estadi, una explotació facilitada pel sistema de patrocini, o kafala, de Qatar.

"Malgrat les promeses de Qatar de millorar els drets laborals, la nostra investigació demostra que a Qatar hi ha massa treballadors i treballadores migrants que segueixen a la mercè d'ocupadors sense escrúpols", ha manifestat Stephen Cockburn, director adjunt d'Afers Globals d'Amnistia Internacional.

"Mentre el rellotge avança i amb prou feines es fan progressos, temem que els treballadors i treballadores migrants segueixin sofrint abusos i explotació tret que Qatar acceleri el ritme de les reformes".

"Amnistia Internacional no s'oposa al fet que Qatar sigui amfitrió d'esdeveniments com el Campionat Mundial d'Atletisme, però la terrible situació dels treballadors i treballadores migrants que fan possible que el país desenvolupi la seva infraestructura i aculli grans tornejos no ha de passar-se per alt".

"Si no hi ha grans canvis, l'ombra dels abusos contra els drets humans seguirà planejant sobre els esdeveniments esportius mundials a Qatar".

Informació complementària

A Qatar hi viuen uns dos milions de treballadors i treballadores migrants, però no compleix les normes laborals internacionals. Amnistia Internacional ha instat reiteradament el país a abolir l'abusiu sistema de kafala, que vincula treballadors i treballadores amb els seus ocupadors fins a cinc anys i impedeix a alguns grups, com els treballadors i treballadores domèstics, abandonar Qatar sense el permís dels seus ocupadors.

L'informe publicat la setmana passada, All work, no pay: The struggle of Qatar?s migrant workers for justice posava de manifest com centenars de treballadors i treballadores migrants empleats per tres empreses de construcció i neteja han desistit d'aconseguir justícia i han tornat a casa seva sense un cèntim des de març de 2018. Això succeeix malgrat que les autoritats de Qatar han establert nous comitès la finalitat dels quals és resoldre ràpidament els conflictes laborals, com a part d'una sèrie de reformes laborals acordades abans del Mundial de futbol de 2022. L'any passat, els comitès van rebre més de 6.000 denúncies, la majoria de les quals no s'havien resolt en finalitzar l'any