Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: la periodista Hajar Raissouni, detinguda per "avortament il·legal", ha de quedar en llibertat

© Particular

Les autoritats marroquines han de posar en llibertat la periodista Hajar Raissouni, acusada de sotmetre's a un avortament i de mantenir relacions sexuals fora del matrimoni, i retirar tots els càrrecs contra ella, ha declarat Amnistia Internacional la vigília de la primera vista del seu judici, que tindrà lloc el 9 de setembre a Rabat.

Hajar Raissouni, que treballa per al diari independent Akhbar al Yaoum, va ser arrestada el 31 d'agost juntament amb la seva parella, Amin Rifaat, quan sortien d'una clínica de Rabat. El metge i altres dues personis que treballen en la clínica també van ser arrestats, acusats de practicar un avortament.

Les acusacions contra Hajar Raissouni són una invasió indignant de la seva intimitat

Heba Moraye, Amnistia Internacional

"La detenció d'Hajar Raissouni i de quatre persones més és totalment injusta, i aquestes acusacions són una indignant invasió de la seva intimitat", ha afirmat Heba Morayef, directora d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

La llei marroquina tipifica com a delicte les relacions sexuals fora del matrimoni. L'avortament també està penalitzat en totes els circumstàncies, excepte quan corri perill la salut de l'embarassada i el seu marit estigui d'acord. No obstant això, segons el dret internacional les dones tenen dret a l'autonomia física i personal, que inclou la llibertat per prendre els seves pròpies decisions en matèria sexual i reproductiva. Tipificar com a delicte serveis de salut que només necessiten les dones, com és el cas de l'avortament, constitueix discriminació de gènere.

"Aquest cas és un cru recordatori de la urgent necessitat de derogar les lleis del Marroc que tipifiquin com a delicte els relacions sexuals fora del matrimoni i l'avortament. Aquestes disposicions violen diversos drets de les done, inclòs el dret a l'autonomia física i personal, a no ser discriminades, a la intimitat i a la salut", ha afirmat Heba Morayef.

"En comptes d'intimidar Hajar Raissouni processant-la per càrrecs injusts, les autoritats han de posar-l'en llibertat immediatament i sense condicions i retirar tots els càrrecs presentats contra ella i altres persones implicades en el cas".

La parella d'Hajar Raissouni està detingut pels mateixos càrrecs que ella. El metge i els seus dues ajudants, també detinguts, estan acusats de practicar un avortament i participar en el procediment. El metge, a més, està acusat de proporcionar habitualment serveis d'avortament, i pot ser condemnat fins a a 10 anys de presó.

Després del seu arrest, Hajar Raissouni va quedar detinguda en una comissaria de Rabat. El 2 de setembre va comparèixer davant la fiscalia i va ser acusada de mantenir relacions sexuals fora del matrimoni i "consentir que es li practiqués un avortament".

El Codi Penal del Marroc preveu penes de fins a un any de presó per als parelles que mantinguin relacions sexuals fora del matrimoni. Així mateix, la dona que se sotmet a un avortament pot ser condemnada a una pena d'entre sis mesos i dos anys de presó i al pagament de multa.

El 5 de setembre, la fiscalia de Rabat va revelar els resultats de l'examen mèdic d'Hajar Raissouni, vulnerant escandalosament la seva intimitat, i va afirmar que la clínica on havia anat estava sota vigilància per sospitar que oferia serveis d'avortament. L'advocat de la jove, Saad Sahli, ha afirmat que les proves mèdiques no havien trobat indicis concrets d'avortament.

La declaració també assenyalava que la detenció de Hajar Raissouni no havia tingut res a veure amb la seva professió de periodista, sinó únicament amb els delictes d'avortament i relacions sexuals fora del matrimoni, un fet que ella nega.

El 4 de setembre, en una carta enviada per Hajar al seu diari, la periodista afirma que, mentre estava sota custòdia, la van interrogar sobre els seus articles de caràcter polític, sobre un dels seus companys a Akhbar al Yaoum i sobre la seva família, inclòs el seu oncle Ahmed Raissouni, destacat teòleg i expresident del Moviment Singularitat i Reforma, que és considera un dels principals moviments islàmics del Marroc. Això fa témer que les autoritats l'hagin posat en el punt de mira pel seu treball periodístic.

Al maig de 2019, Hajar Raissouni va publicar un seguit d'entrevistes amb Ahmed Zefzafi, pare de Nasser Zefzafi, dirigent del moviment de protesta del Rif (Hirak). La periodista també ha publicat articles crítics amb les autoritats marroquines. Taoufik Bouachrine, director d'Akhbar al Yaoum, el diari pel qual treballa Hajar, va ser condemnat a 12 anys de presó per càrrecs de motivació política al novembre de 2018.