Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Marroc i el Sàhara Occidental: Un judici qüestionable

15/12/05 - Ahir es van empresonar set defensors sahrauins dels drets humans després d'un judici que només va durar unes quantes hores.

amnistia amni, 

Londres.- L'empresonament ahir de set defensors sahrauins dels drets humans després d'un judici que només va durar unes quantes hores representa un seriós revés per als drets humans al Sàhara Occidental, territori sota el domini del Marroc des de 1975.

 

Amnistia Internacional creu que el judici, en el qual també es van declarar culpables set persones més acusades de participar en manifestacions contra el Marroc, podria haver estat injust. L'organització es reafirma, per tant, en la seva opinió que els set defensors dels drets humans podrien ser presos de consciència.

 

Els set són persones a les quals Amnistia Internacional coneix des de fa molt per la seva labor de defensa dels drets humans. Han fet molt per documentar abusos comesos per les forces marroquines durant i després de les manifestacions que han tingut lloc aquest any per demanar la independència o l'autonomia del Sàhara Occidental.

 

Els 14 acusats van ser declarats culpables i condemnats a presó pel tribunal d'apel?lacions de El Aaiún el 14 de desembre, en un judici en el qual no es va permetre a cap d'ells presentar testimonis de descàrrec. Els van declarar culpables de diversos delictes, relacionats principalment amb la instigació d'activitats violentes de protesta i la participació en elles. Els set defensors dels drets humans han estat condemnats a entre set mesos i dos anys de presó, i els altres set acusats, a entre sis mesos i tres anys.

 

Dels defensors dels drets humans, Aminatou Haidar ha estat condemnat a set mesos de presó; Ali-Salem Tamek, a vuit; Mohamed El-Moutaouakil, Houssein Lidri, Brahim Noumria i Larbi Messaoud, a deu cadascun, i H?mad Hammad, a dos anys.

 

Amnistia Internacional considera motiu de gran preocupació la possible absència de les degudes garanties en el judici.

 

 

 

Proves dubtoses

 

Segons informes, la sentència condemnatòria es va basar gairebé exclusivament en declaracions escrites d'agents de policia, que afirmaven que els acusats havien confessat. No obstant això, aquests van dir que mai havien fet aquelles confessions o que les havien fet només a causa de la tortura i els maltractaments a què havien estat sotmesos sota custòdia. El tribunal va admetre les declaracions de la policia com a prova, sense prendre mesures per comprovar les denúncies dels acusats. Segons els advocats defensors, tots els acusats s'havien negat a signar confessions durant la seva detenció preventiva i quan van ser al tribunal van negar els càrrecs.

 

 

 

Absència de testimonis de descàrrec

 

Els advocats defensors van demanar que es cridés a declarar testimonis, inclosos alguns que podrien haver posat en dubte al contingut de les declaracions escrites de la policia, però la seva sol?licitud es va rebutjar en tots els casos, aparentment sense justificació. El dret dels acusats a cridar i fer interrogar testimonis és un aspecte essencial del dret de defensa en un judici just.

 

Amnistia Internacional va enviar l'advocat tunisià de drets humans Samir Ben Amor perquè assistís com a observador a la sessió principal del judici, que havia d'haver començat el 30 de novembre de 2005. No obstant això, la causa es va suspendre gairebé immediatament, perquè, trencant de manera sorprenent i sense cap mena d?explicació amb la pràctica habitual, les autoritats no van dur els acusats davant el tribunal fins que van acabar les actuacions del dia, en protesta per la qual cosa els advocats defensors es van retirar.

 

Els 14 acusats estan reclosos a la Presó Civil de El Aaiún. Disposen de 10 dies per decidir si presenten un recurs contra la sentència. Un vuitè defensor dels drets humans, Brahim Dahane, també està reclòs, i s'espera que sigui jutjat a part. Amnistia Internacional creu que podria ser també pres de consciència.

 

Amnistia Internacional tem que les condemnes d'ahir tinguin un efecte paralitzant del treball de defensa dels drets humans al Sàhara Occidental, on els defensors dels drets humans, els últims anys, han sofert assetjament de forma reiterada per documentar abusos comesos per les autoritats marroquines en el territori i fer campanya contra ells.

 

 

 

Informació complementària

 

Per a més informació sobre els motius de preocupació d'Amnistia Internacional en aquests casos, podeu consultar els documents següents:

 

- El Marroc / Sàhara Occidental: Atacs contra defensors i defensores dels drets humans sahrauins (Índex AI: MDE 29/008/2005), informe del 24 de novembre de 2005;

 

- El Marroc i el Sàhara Occidental: Judici de defensors dels drets humans (Índex AI: MDE 29/009/2005), declaració pública del 28 de novembre de 2005.

 

Ambdós documents es poden consultar a les següents adreces del lloc web d'Amnistia Internacional:

 

web.amnesty.org/library/index/eslMDE290082005

web.amnesty.org/library/index/eslMDE290092005

 

(15/12/2005)