Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Marroc i el Sàhara Occidental: Alliberament de presoners de guerra

18/8/05 - Amnistia Internacional acull amb satisfacció l'alliberament de presoners de guerra marroquins.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional acull amb satisfacció l'alliberament de presoners de guerra marroquins

 

Amnistia Internacional ha expressat la seva satisfacció per l'alliberament avui, 18 d'agost de 2005, de 404 presoners de guerra marroquins que feia dècades que eren sota custòdia del Front Polisari. Han estat gairebé 14 anys reclosos, des de la cessació oficial de les hostilitats entre el Marroc i el Front Polisari. Amnistia Internacional havia demanat reiteradament que fossin posats en llibertat.

 

Malgrat això, segons el Comitè Internacional de la Creu Roja, encara hi ha en parador desconegut uns 250 marroquins relacionats amb el conflicte, que va començar el 1975, quan el Marroc es va annexionar el territori del Sàhara Occidental. Així mateix, tampoc se sap res de centenars de sahrauins que ?van desaparèixer? a mans de les forces de seguretat marroquines, la majoria durant la dècada de 1970.

 

Amnistia Internacional ha reiterat també la seva crida perquè s'aclareixi la sort de totes les persones ?desaparegudes? durant i després del conflicte entre el Marroc i el Front Polisari i es posin a disposició judicial els responsables de les ?desaparicions?, tortures i altres violacions de drets humans comeses per ambdues parts.

 

 

 

Informació complementària

 

El Sàhara Occidental és objecte d'una disputa territorial entre el Marroc, que es va annexionar el territori el 1975 i reclama la seva sobirania sobre ell, i el Front Polisari, que demana un estat independent allí i ha format un govern autoproclamat a l'exili en els camps de refugiats del sud-oest d'Algèria. El 1988, les autoritats marroquines i el Front Polisari van accedir a un Pla d'Arranjament de l'ONU, que va aprovar el Consell de Seguretat el 1991.

 

Després de més d'una dècada de conflicte, ambdues parts van accedir a la celebració d'un referèndum en el qual es preguntaria a la població sahrauí si volia la independència o la integració al Marroc. El referèndum, que havia d?organitzar i dirigir la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO), havia d'haver-se dut a terme en 1992, però s'ha ajornat unes quantes vegades.

 

(18/08/2005)