Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

El Marroc / El Sàhara Occidental

Satisfacció pel retorn a casa d’Aminatu Haidar.

Amnistia Internacional ha rebut amb satisfacció la notícia que Aminatu Haidar, activista saharaui dels drets humans que ha estat en vaga de fam durant més d'un mes a l'aeroport de Lanzarote, ha tornat a casa i torna a estar al costat dels seus fills.

 Aminatu Haidar ha dit que se li va permetre tornar al Sàhara Occidental en un avió privat després de ser informada per un funcionari espanyol que s'havia arribat a un acord entre les autoritats marroquines i les espanyoles. En arribar, les autoritats marroquines li van retornar el seu passaport.

 Aminatu Haidar va dir a Amnistia Internacional el divendres 18 de desembre que el seu retorn era “una victòria per als drets humans i la justícia”.

 Aminatu Haidar va estar en vaga de fam des del 15 de novembre, després de ser expulsada del Sàhara Occidental per les autoritats marroquines. Va ser ingressada en un hospital el matí del dijous 17 de desembre a causa del deteriorament de la seva salut.

 “És motiu de gran alegria per a nosaltres que s'hagi permès finalment el retorn a casa d’Aminatu Haidar i que hagi recuperat el seu passaport”, ha afirmat Philip Luther, director adjunt del Programa Regional per a l’Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

 “No obstant això, no se li han d'imposar condicions per aquest retorn. Tant Aminatu com altres defensors i defensores saharauis dels drets humans han de poder gaudir del seu dret a la llibertat d'expressió sense por de represàlies.”

 L'avió que va traslladar Aminatu Haidar, la seva germana i el seu metge va aterrar a Al-Aaiun cap a la mitjanit del dijous 17 de desembre. Segons els informes, hi havia una nodrida presència de personal de seguretat a la ciutat, sobretot a les proximitats del domicili familiar d’Aminatu Haidar.

 Segons l'agència de notícies oficial del Marroc, el retorn de l'activista es va autoritzar després que es rebessin peticions de països “amics” perquè es trobés una solució humanitària. La secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, es va felicitar de la decisió del Marroc de permetre el retorn d’Aminatu Haidar “per motius humanitaris”. Amnistia Internacional ha demanat el seu retorn sense condicions des que va quedar abandonada a la seva sort a l'aeroport de Lanzarote.

 Aminatu Haidar va ser detinguda a l'aeroport d’Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, el 13 de novembre de 2009, quan tornava d'un viatge d'un mes de durada per altres països, entre ells els Estats Units, on va rebre el Premi al Coratge Civil 2009, que es concedeix cada any anys per “resistència constant al mal amb gran risc personal”.

 Li van preguntar per què havia consignat com a lloc de residència el Sàhara Occidental i no el “Sàhara marroquí” en la seva targeta de desembarcament; també li van fer preguntes en relació amb el seu viatge i amb la seva afiliació i les seves opinions polítiques.

 Després li van confiscar el seu passaport marroquí i la van tenir detinguda durant tota la nit a l'aeroport.

 Aminatu Haidar afirma que, el 14 de novembre, funcionaris marroquins li van oferir deixar-la en llibertat si reconeixia públicament la “sobirania” del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Es va negar a fer-ho, i hores després la van embarcar en un vol amb destinació Lanzarote, a les Illes Canàries.

 Amnistia Internacional va escriure al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, l'11 de desembre, instant-lo a continuar les gestions per aconseguir el retorn d’Aminatu Haidar al Sàhara Occidental, sense condicions i sense demora, i a assegurar-se que se li restituïa la seva documentació.

 Amnistia Internacional va reiterar també la seva petició que s'inclogui un component de vigilància dels drets humans en la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO), establerta el 1991 per supervisar l'alt el foc entre el Marroc i el Front Polisario, així com per organitzar i portar a terme un referèndum sobre l'estatut del territori.

 La incorporació d'un component de drets humans al mandat de la missió de l'ONU, que haurà de renovar-se l'abril de 2010, seria un important pas endavant per abordar les violacions de drets humans al Sàhara Occidental.

 El Sàhara Occidental és objecte d'una disputa territorial entre el Marroc, que reivindica la sobirania, i el Front Polisario, que reclama un estat independent en el territori i ha establert un autoproclamat govern a l'exili en camps de refugiats situats el sud-oest d'Algèria.