Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El Govern veneçolà persegueix opositors


Londres.- Amnistia Internacional ha instat les autoritats de Veneçuela a deixar de perseguir les persones que critiquen el govern després que es produïssin en aquest país un seguit de detencions de motivació política.


Només durant el mes de març, almenys tres persones considerades opositores del president Hugo Chávez van ser arrestades i acusades formalment.

“S’estan formulant càrrecs per motius polítics contra els qui critiquen el govern amb la finalitat de silenciar el dissentiment i impedir que altres persones expressin les seves opinions”, ha manifestat Guadalupe Marengo, directora adjunta del Programa Regional per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

“El president Chávez ha de deixar de perseguir els qui tenen opinions diferents o es pronuncien públicament en contra del seu govern”.

Oswaldo Álvarez Paz, exgovernador de l’estat de Zulia, va ser detingut el 22 de març després de declarar durant una entrevista que Veneçuela s’havia convertit en base d’operacions de traficants de droga i citar l’acusació formulada per un jutge espanyol segons la qual el govern veneçolà dona suport a grups d’oposició armats. Álvarez Paz està reclòs en dependències de l’edifici L'Helicoide, seu dels serveis d’intel•ligència nacional.

Wilmer Azuaje, diputat de l'Assemblea Nacional que s’ha mostrat crític amb el president Chávez, va ser arrestat el 25 de març. El van imputar insultar i colpejar a una agent de policia. Ha quedat en llibertat, però s’enfronta a un judici.

Guillermo Zuloaga, propietari de l’emissora de televisió Globovisión, va ser detingut el 25 de març i acusat formalment de difondre informació falsa i insultar al president en declaracions formulades durant una reunió de la Societat Interamericana de Premsa celebrada recentment a Aruba. Ha quedat en llibertat, però també fa front a un procés penal.

El desembre de 2009, la jutgessa María Lourdes Afiuni va ser detinguda i acusada de complicitat en la fugida d’un exbanquer per haver ordenat la seva posada en llibertat.

Richard Blanco, membre d’un partit d’oposició, va ser arrestat l’agost de 2009 i acusat d’incitar a la violència i lesionar a un agent de policia durant una manifestació.

Les proves de càrrec es basen en un enregistrament en vídeo de la manifestació. Segons la informació que està en poder d'Amnistia Internacional, en aquesta pel•lícula no es mostra cap indici que Richard Blanco hagués incitat a la violència o lesionat un policia.

Informació complementària
Durant els últims anys, el govern veneçolà sembla haver establert una pràctica reiterada de repressió de la dissidència mitjançant l’ús de mètodes legislatius i administratius encaminats a silenciar i fustigar els seus crítics. S’estan utilitzant les lleis per justificar el que sembla ser, en essència, càrrecs de motivació política, fet que indicaria que el govern veneçolà està perseguint deliberadament els seus opositors.

La Comissió Interamericana de Drets Humans ha manifestat que la detenció de Guillermo Zuloaga “evidencia la falta d’independència del Poder Judicial i la utilització de la justícia criminal per castigar expressions crítiques, la qual cosa produeix un efecte atemoridor que s’estén a tota la societat”.

Després de la detenció de la jutgessa María Lourdes Afiuni, un grup d’experts i expertes en drets humans de l'ONU han declarat que “[l]es represàlies per exercir funcions constitucionalment garantides i la creació d’un clima de por en el poder judicial i en els advocats no serveix a un altre propòsit que el de minar l’estat de dret i obstruir la justícia”.

El gener, quan les autoritats veneçolanes van suspendre les emissions de RCTV i altres canals de televisió, el Parlament Europeu va assenyalar que “la Comissió Nacional de Telecomunicacions ha d'actuar amb independència de les autoritats polítiques i econòmiques i vetllar per un pluralisme just”.