Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El govern espanyol ha de revelar informació sobre tots els contractes que tingui amb empreses de vigilància digital

© JACK GUEZ/AFP/Getty Images

Amnistia Internacional s'ha adreçat per carta al govern espanyol perquè reveli informació sobre tots els contractes que tingui amb empreses privades de vigilància digital, davant de les notícies aparegudes recentment en mitjans de comunicació sobre la presumpta utilització del programa espia Pegasus de l'empresa israeliana NSO Group a Espanya.

Aquesta preocupació que l'organització trasllada ara a les autoritats espanyoles l'ha fet reiteradament a diferents governs del món per una utilització d'aquestes eines, com l’esmentat programa Pegasus, que que estan confirmades, amb l'objectiu que imposin una moratòria sobre la venda i transferència d'aquests equips de vigilància fins que s'estableixi un marc reglamentari adequat de drets humans sobre aquest afer.

Amnistia Internacional també ha transmès al govern espanyol la necessitat que tota vigilància digital estigui subjecta a mecanismes públics de supervisió, així com que s'inclogui un procés d'aprovació, notificació i consulta públiques sobre les noves adquisicions de vigilància i publicació periòdica d'informació.

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya, ha declarat: “El dret internacional dels drets humans protegeix totes les persones d'ingerències arbitràries i il·legítimes en la seva privacitat. Qualsevol ingerència de l'Estat en el dret a la privacitat ha d'ajustar-se a la llei i ser necessària, proporcional i legítima”.

Informació addicional

Ahir un jutjat de Barcelona va admetre a tràmit la querella interposada pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent i Ramió, i el diputat Ernest Maragall i Mira, per l'espionatge dels seus telèfons mòbils amb el programa Pegasus el 2019.

Amnistia Internacional ha documentat com l'ús del programa Pegasus, un programari que pot prendre el control del teclat, la càmera i el micròfon del telèfon mòbil, ja s'ha utilitzat contra un ampli sector de la societat civil, que abraça almenys 24 activistes de drets humans, periodistes i membres del Parlament de Mèxic; els activistes saudites Omar Abdulaziz, Yahya Assiri i Ghanem Al-Masarir; el periodista d'investigació marroquina Omar Radi, el guardonat activista emiratí dels drets humans Ahmed Mansoor, el dissident saudita Jamal Khashoggi, i una persona treballadora d’Amnistia Internacional, entre altres. Aquesta informació no ha estat refutada per NSO Group.

NSO Group té un historial preocupant pel que fa a la vigilància digital, per la qual cosa Amnistia Internacional ha demanat al Ministeri de Defensa israelià la revocació de la llicència d'exportació d’NSO Group, qui ha fet cas omís del nombre creixent de dades que vinculen aquesta companyia amb atacs contra defensors i defensores dels drets humans. Aquesta revocació va ser rebutjada per un tribunal de Tel Aviv el passat mes de juliol.

Mentre no hi hagi transparència sobre les pràctiques empresarials de NSO Group així com garanties que el procés de concessió de llicències d'exportació del Ministeri de Defensa israelià s'até a les normes i pràctiques internacionals, els productes d'aquesta empresa continuaran facilitant la persecució d'activistes de drets humans.