Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

GB: La sentència sobre les armes a l'Arabia Saudita és una bona notícia per a un Iemen devastat

© Jon Cornejo
  • El govern espanyol ha de fer atenció i suspendre la venda d'armes a la coalició saudita que opera al #Iemen

Pronunciant-se sobre un recurs judicial presentat per la Campanya contra el Comerç d'Armes, al qual es van sumar Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Rights Watch UK, el Tribunal d'Apel·lació del Regne Unit ha determinat avui que la decisió del govern britànic de continuar concedint llicències d'exportació de material militar a l'Aràbia Saudita és il·legal.

"Aquesta sentència és una inesperada bona notícia per a la població del Iemen. Durant quatre anys de guerra devastadora, la coalició dirigida per l'Aràbia Saudita ha matat milers de civils al Iemen, arrasant indiscriminadament habitatges, escoles i hospitals amb atacs aeris", ha assenyalat Lucy Claridge, directora de Litigi Estratègic d'Amnistia Internacional.

"És la primera vegada que un tribunal britànic reconeix els riscos de continuar proveint a l'Aràbia Saudita material militar per utilitzar-lo al Iemen. Acollim amb satisfacció aquesta sentència perquè suposa un important avanç en la prevenció d'un nou vessament de sang.

Importància de less investigacions de les ONG com a prova

Un aspecte decisiu, en el qual el Tribunal ha posat l'accent, és la importància de la investigació d'Amnistia Internacional, altres ONG i l'ONU com a prova autoritzada dels riscos de seguir concedint llicències d'exportació d'armes a l'Aràbia Saudita, un fet que ara el ministre ha de tenir degudament en compte en prendre decisions.

Sobre la necessitat de provar si les violacions del dret internacional comeses són un factor pertinent que ha de tenir-se en compte en avaluar si existeix un risc real que es cometin en el futur, el Tribunal ha manifestat: "En la nostra opinió, és evident que sí. ¿És raonable pensar que no?"

Com a conseqüència d'aquesta sentència, les decisions del ministre de no suspendre les llicències actuals d'exportació i continuar concedint-ne altres de noves quedaran anul·lades. Tret que sol·liciti i aconsegueixi l'ajornament de l'ordre del Tribunal, s'ha compromès a no concedir noves llicències d'exportació d'armes o material militar a l'Aràbia Saudita per al seu possible ús en el conflicte del Iemen fins que es replantegin aquestes decisions atenent a la base jurídica correcta.

"Demanem al ministre que no interposi aquest recurs amb caràcter urgent i creiem que ha de resoldre's amb la suspensió", ha afegit Lucy Claridge. "Esperem que es posi fi així a aquest episodi de vergonyosa impunitat i se sotmeti a major escrutini a altres importants proveïdors d'armes a l'Aràbia Saudita, com França i els Estats Units. Continuem demanant la suspensió immediata de totes les transferències d'armes a totes les parts en el conflicte del Iemen".

Informes d'Amnistia Internacional sobre el Iemen

Extensos i creïbles informes -entre els quals la pròpia investigació d'Amnistia Internacional al Iemen-, han demostrat que s'han utilitzat reiteradament armes i material similars als exportats per Regne Unit, incloses armes de fabricació britànica, per cometre greus violacions del dret internacional humanitari, inclosos possibles crims de guerra.

Segons la informació disponible públicament, l'Aràbia Saudita no ha investigat degudament aquestes violacions ni ha fet retre comptes als responsables d'alguna infracció. Per tant, Amnistia considera que existeix un clar risc que l'autorització de noves exportacions d'armes doni lloc a més violacions greus del dret internacional al Iemen i que per això és contraria a les obligacions contretes per Regne Unit en virtut de la seva legislació interna i del dret internacional.

Vendes a l'Aràbia Saudita suspeses

Diversos països -entre els quals Països Baixos, Bèlgica (Flandes) i Grècia- han suspès parcial o totalment les vendes d'armes a l'Aràbia Saudita i a la Unió dels Emirats Àrabs (UEA).

Altres, com Àustria, Irlanda, Suècia i Suïssa, han adoptat mesures restrictives sobre les exportacions a l'Aràbia Saudita. Arran de l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, diversos estats europeus van anunciar també la suspensió de les transferències d'armes a l'Aràbia Saudita, entre els quals Alemanya, Noruega, Finlàndia i Dinamarca.

Antecedents

La Campanya britànica contra el Comerç d'Armes va presentar el 2016 un recurs judicial contra el ministre de Competències i Innovació Empresarial del Regne Unit. La seva intenció és impugnar la legalitat de la decisió del govern britànic de continuar concedint llicències d'exportació d'armes a l'Aràbia Saudita malgrat el clar risc que les armes s'utilitzin per cometre violacions del dret internacional al Iemen.

L'afer es va veure al principi davant el Tribunal Superior al febrer de 2017, i en aquesta aquesta etapa van intervenir Amnistia, Human Rights Watch i Rights Watch UK. El Tribunal va desestimar les al·legacions de la Campanya contra el Comerç d'Armes i, el 10 de juliol de 2017, va fallar que el govern no obrava il·legalment en continuar autoritzant les exportacions d'armes a l'Aràbia Saudita. Al maig de 2018, la Campanya contra el Comerç d'Armes va rebre permís per interposar un recurs, que es va veure l'abril de 2019 i sobre el qual el Tribunal d'Apel·lació s'ha pronunciat avui. La intervenció conjunta d'Amnistia Internacional va estar centrada en com es determina l'existència d'un risc clar i en l'autoritat dels informes d'investigació de les ONG i el seu valor per fer aquesta determinació.

Amnistia Internacional i altres organitzacions han documentat com totes les parts en el conflicte del Iemen han comès infraccions greus del dret internacional humanitari, inclosos possibles crims de guerra. Entre aquests grups elles figuren el grup armat houthi i les forces aliades, que també han disparat indiscriminadament munició explosiva i amb efectes sobre una àmplia zona -com a projectils de morter i altres peces d'artilleria- contra zones residencials, matant i ferint civils.