Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: violència i detencions després de protestes de persones migrants i refugiades sudaneses per l'assassinat d'un nen

© GettyImages

"Les autoritats egípcies han de posar en llibertat immediata i incondicional a totes les persones refugiades i migrants sudaneses detingudes exclusivament en relació amb les seves protestes pacífiques per l'esgarrifós assassinat i mutilació d'un nen sudanès al Caire el 29 d'octubre i investigar efectivament les pallisses i altres maltractaments soferts pels qui protestaven a mans de les forces de seguretat", ha declarat avui Amnistia Internacional.

Les forces de seguretat egípcies van dissoldre dues protestes pacífiques amb gas lacrimògen i un canó d'aigua, i van detenir arbitràriament desenes de persones refugiades i migrants sudaneses. Els qui protestaven van ser objecte de pallisses amb porres, insults racistes i xenòfobs i altres formes de maltractaments. En l'actualitat hi ha almenys 10 persones detingudes i es preveu que la fiscalia decideixi avui si les posa en llibertat o amplia la seva detenció.

La notícia de l'horrible assassinat de Mohamed Hasan, un nen sudanès de 12 anys, per un home egipci el 29 d'octubre va fer que desenes de membres de la comunitat sudanesa es congreguessin davant Masaken Othman, on vivia el nen, mentre uns altres protestaven davant l'oficina de l'ACNUR a la ciutat de Sis d'Octubre, barri de la part occidental de l'àrea metropolitana del Caire on viu un gran nombre de persones refugiades i migrants. Els manifestants també van expressar la seva ira per la violència i la discriminació que pateixen a Egipte mentre l'Estat no els protegeix.

"No cap justificació per a la brutal repressió de les forces de seguretat egípcies a persones refugiades i migrants sudaneses que van sortir al carrer per reclamar justícia per l'horrible assassinat d'un nen. La forma en què les forces de seguretat ataquen persones que exerceixen els seus drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica és repugnant i ha d'acabar immediatament", va afirmar Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"Han d'investigar-se les denúncies de pallisses, l'ús d'insults racistes i altres formes de maltractaments per part de les forces de seguretat, i els responsables han de retre comptes dels seus actes. Amnistia Internacional demana alhora a les autoritats que posin en llibertat immediata i incondicional a totes les persones detingudes exclusivament per exercir els seus drets humans".

Repressió de protestes pacífiques

Amnistia Internacional va parlar amb dos testimonis i va examinar quatre vídeos gravats durant les protestes. Desenes de persones s'havien reunit pacíficament prop d'on vivia el nen, a Masaken Othman, i davant les oficines de l'ACNUR. Segons els testimonis i les imatges de vídeo de la primera protesta, molt poc després, les forces de seguretat van dispersar la protesta amb violència, llançant gas lacrimògen contra els qui es manifestaven i colpejant-los amb porres, per després detenir a diverses persones a l'atzar, algunes d'elles menors.

Un vídeo verificat per Amnistia Internacional mostra a les forces policials utilitzant un canó d'aigua per dispersar manifestants pacífics davant l'ACNUR i se sent a una dona que diu que la policia havia detingut algunes persones.

Les forces de seguretat van traslladar prop de 70 dones i homes a un lloc que aquests creien que era una presó central a Gizeh, on els van sotmetre a pallisses i a insults racistes i xenòfobs abans de posar-los en llibertat l'endemà.

Les forces de seguretat també van demanar a set persones, entre familiars, veïns i veïnes de Mohamed Hassan, que anessin a una comissaria de policia de la ciutat Sis d'Octubre per identificar el cos del nen i les van detenir en la comissaria i els van confiscar el telèfon mòbil. Cinc persones sudaneses més de la zona van ser conduïdes també a la comissaria més tard. Dues persones van ser posades en llibertat aquest dia sense càrrecs, però les 10 restants van seguir sota custòdia i la fiscalia va ordenar la seva detenció el 3 de novembre pendent d'investigacions; no obstant això, els seus advocats desconeixen fins ara els càrrecs.

Segons la informació recollida per Amnistia Internacional, la policia va colpejar diversos dels homes i dones sota custòdia i alguns policies vestits de civil els van amenaçar d'empresonar-los. La policia els va interrogar sobre qui havia finançat les protestes, afirmant que hi havia un organització darrere i els va advertir que no desafiessin l'"Estat egipci".

El 2 de novembre, membres de les forces de seguretat vestits de civil van irrompre als domicilis i centres de treball d'almenys cinc activistes sudanesos a l'àrea metropolitana del Caire. Almenys altres tres van rebre amenaces de detenció o deportació per telèfon. La repressió va obligar a diversos activistes a ocultar-se, mentre aquells amb els quals va parlar Amnistia Internacional van expressar el seu temor a sofrir represàlies i la por constant que tenen de ser atacats per les forces de seguretat pel seu suposat activisme.

Després de la protestes i les detencions, la Fiscalia va donar a conèixer una declaració l'1 de novembre en què va anunciar la detenció del presumpte assassí del nen, pendent d'investigacions, i rebutjava totes les denúncies de violacions de drets humans de persones refugiades i altres persones estrangeres a Egipte. L'endemà, el Ministeri de l'Interior va dir que el sospitós havia confessat haver assassinat a Mohamed Hassan. Qualsevol persona responsable de l'assassinat del nen sudanès ha de respondre davant la justícia en unes actuacions que compleixin les normes internacionals d'imparcialitat judicial sense recurs a la pena de mort.

Fins ara, l'ACNUR no ha fet cap comentaris sobre l'ús de la força enfront de les seves oficines ni sobre la detenció de persones de nacionalitat sudanesa, algunes de les quals sol·licitants d'asil.

Almenys 49.000 persones refugiades sudaneses estan registrades a l'ACNUR, encara que aquesta xifra només representa una petita part de la població sudanesa a Egipte. Diversos mitjans de comunicació han informat del racisme, la xenofòbia i la violència, inclosa la violència sexual, que experimenten a Egipte les persones sudaneses i altres persones refugiades de països de l'Àfrica subsahariana, a qui l'Estat no dona protecció. El 2005, les forces de seguretat egípcies van matar almenys a 27 manifestants sudanesos davant l'edifici de l'ACNUR a Mohandseen, a l'àrea metropolitana del Caire, no obstant això cap funcionari ha retut comptes d'aquestes morts.