Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Tribunal ordena llibertat de defensora empresonada per opinar sobre assetjament sexual

© Particular
Les autoritats egípcies han d'acatar immediatament la decisió judicial d'excarcerar AmalFathy, defensora dels drets humans que va ser condemnada a dos anys de presó al setembre per publicar un vídeo a Internet en el qual criticava a les autoritats egípcies per no aturar l'assetjament sexual.

Un tribunal penal del Caire ha ordenat avui la llibertat condicional d'AmalFathy després d'acceptar el seu recurs contra la seva detenció preventiva en relació amb una altra causa en què està acusada de "pertinença a un grup terrorista", "difusió d'idees que inciten a actes terroristes" i "publicar notícies falses". Les condicions de la seva excarceració exigeixen que Amal es presenti en una comissaria de policia un determinat nombre de cops a la setmana. La propera vista en aquesta causa se celebrarà el 26 de desembre.

"La decisió del tribunal avui d'ordenar la llibertat condicional d'AmalFathy, que ha passat injustament els últims set mesos a la presó, ofereix un indici d'esperança que acabi aviat la seva angoixant experiència a la presó. Les autoritats egípcies han d'acatar ara la decisió judicial i garantir que és excarcerada immediatament i que es reuneix de nou amb la seva família", va dir NajiaBounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica. "Però no n'hi ha prou amb posar-la en llibertat condicional. S'està castigant AmalFathy només per dir pacíficament el que pensa sobre l'assetjament sexual, fet que constitueix una indignant violació del seu dret a la llibertat d'expressió, vulnerant les obligacions internacionals d'Egipte i la mateixa Constitució del país. Les autoritats egípcies han d'ara retirar tots els càrrecs contra ella, cancel·lar la sentència condemnatòria anterior i la pena de dos anys de presó, i garantir que no pateix més represàlies per expressar lliurement les seves opinions".

AmalFathy va ser detinguda arbitràriament l'11 de maig per publicar a Facebook un vídeo en què parlava de la seva experiència d'assetjament sexual i criticava a les autoritats egípcies per no protegir les dones.

El 20 de setembre, va ser condemnada a dos anys de presó amb suspensió temporal de la pena sota fiança de 20.000 lliures egípcies (1.120 dòlars nord-americans) i al pagament d'una multa de 10.000 lliures egípcies (560 dòlars nord-americans). Després de pagar tant la fiança com la multa, Amal està ara a l'espera que el tribunal d'apel·lació dicti el 30 de desembre la sentència final, en la qual es podria ordenar de nou la seva detenció.

Només la pressió internacional pot canviar això i aconseguir el seu alliberament, de manera que la mobilització urgent per pressionar les autoritats egípcies és clau. Signa!