Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte: reformes constitucionals aprovades pel Parlament menyspreen drets humans fonamentals

Davant de la notícia que el Parlament ha aprovat les reformes a la Constitució d'Egipte, Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

“La decisió de sotmetre a referèndum públic aquestes reformes de la Constitució, enmig d'un escenari de repressió de la llibertat d'expressió i de greus restriccions als partits polítics i als mitjans de comunicació independents, mostra el menyspreu del govern egipci als drets de totes les persones a Egipte".

"Aquestes reformes tenen com a objectiu ampliar els judicis militars a civils, menyscabar la independència del poder judicial i reforçar la impunitat de les violacions de drets humans comeses per membres de les forces de seguretat, fomentant així el clima de repressió existent al país."

“En lloc de fer complir les obligacions d'Egipte en drets humans, els parlamentaris han decidit aprovar unes reformes que facilitaran la repressió per part de les autoritats de la llibertat d'expressió, d'associació i de reunió; erosionaran els drets de les persones, i exacerbaran la crisi de drets humans del país”.

Ara haurà de celebrar-se un referèndum públic sobre les reformes constitucionals en el termini de 30 dies. Si s'aproven, les reformes entrarien en vigor immediatament i també permetrien que el president Abdel Fatah al Sisi segueixi en el seu càrrec fins el 2024 sense eleccions i es presenti per a un altre mandat més de sis anys. El president del Parlament s'ha compromès també a adoptar una nova Constitució en el termini de 10 anys.

Aquí teniu més informació i anàlisi de l'impacte de les reformes constitucionals en els drets humans a Egipte.