Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte: menors d'edat, víctimes de violacions de drets, incloses tortura i desaparició forçada

Des del 2013, les autoritats egípcies cometen violacions de drets contra menors d'edat; des de 2015, almenys sis persones han estat torturades sota custòdia i 12 més, objecte de desaparició forçada, segons descobriments recents que ha fet públics avui Amnistia Internacional.

La informació, recollida per Amnistia Internacional i el Front Egipci pels Drets Humans, s'ha donat a conèixer avui amb motiu del Dia Mundial de la Infància.

"Aquestes conclusions revelen que les autoritats egípcies han sotmès menors d'edat a espantoses violacions de drets, com ara tortura, reclusió prolongada en règim d'aïllament i desaparició forçada durant períodes de fins a set mesos, mostrant un absolut i lamentable menyspreu cap als drets de la infància", ha declarat Najia Bounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica.

"És especialment indignant que Egipte, com a signant de la Convenció sobre els Drets de l'Infant de l'ONU, estigui vulnerant de manera tan flagrant aquests drets".

Les famílies de sis persones menors d'edat que van ser sotmeses a tortura, entrevistades per Amnistia Internacional i el Front Egipci pels Drets Humans, van explicar que durant el període de reclusió les víctimes havien estat objecte de brutals pallisses i descàrregues elèctriques als genitals i altres parts del cos, o havien estat penjades de les extremitats.

En alguns casos, les persones menors afectades van explicar que les havien torturat perquè "confessessin" ser autores de delictes que no havien comès.

Aser Mohamed va ser sotmès a desaparició forçada el gener de 2016, quan tenia 14 anys; va estar 35 dies reclòs en règim d'incomunicació i va ser torturat perquè "confessés" la "pertinença a un grup terrorista" i haver atacat un hotel, delictes que, segons diu, no va cometre. Ara podria ser jutjat juntament amb persones adultes i ser condemnat a presó.

Abdallah Boumidan tenia 12 anys quan les forces armades egípcies el van detenir, el desembre de 2017, a la ciutat d'Arish, a Sinaí del Nord, i el van sotmetre a desaparició forçada i a tortura. Va estar set mesos incomunicat i després el van acusar formalment de "pertinença a un grup terrorista" i el van recloure en règim d'aïllament, fent que el seu estat de salut es deteriorés greument.

Les autoritats egípcies també han empresonat menors d'edat juntament amb persones adultes, fet que constitueix una violació del dret internacional dels drets humans. En alguns casos també els van recloure en cel·les massificades i no els van donar prou menjar. En almenys dos casos, les persones menors van estar recloses en règim d'aïllament prolongat.

Confessions obtingudes amb l'ús de tortura

També s'ha sotmès a menors a judicis injustos, alguns d'ells davant tribunals militars, actuacions en què van ser interrogats sense la presència dels seus advocats i tutors legals, se'ls va acusar basant-se en "confessions" obtingudes mitjançant tortura i se'ls va recloure a detenció prolongada en espera de judici durant períodes de fins a quatre anys. Almenys tres menors d'edat van ser condemnats a mort en judicis col·lectius injustos en sengles procediments. Dues d'aquestes condemnes van ser anul·lades posteriorment, però la tercera continua pendent de recurs.

Segons el dret internacional, la detenció només s'ha d'utilitzar com a últim recurs en el cas de persones menors d'edat. Tant les lleis egípcies com el dret internacional exigeixen que aquestes persones siguin jutjades per tribunals especials de menors. No obstant això, la legislació egípcia permet que les persones de 15 anys o majors siguin jutjades juntament amb persones adultes, fins i tot en tribunals militars i Tribunals de Seguretat de l'Estat. El Comitè dels Drets de l'Infant de l'ONU ha demanat a tots els estats que les persones acusades d'haver comès un delicte quan eren menors de 18 anys siguin jutjades per tribunals de menors.

"En lloc de violar els drets d'aquestes persones, les autoritats egípcies han de posar en llibertat totes les que estan detingudes arbitràriament. A més, s'han d'anul·lar totes les condemnes imposades a menors per tribunals d'adults o en judicis injustos i tornar a jutjar-los en tribunals de menors", ha conclòs Najia Bounaim.

"Qualsevol denúncia de tortura o desaparició forçada ha de ser investigada i els seus responsables han de comparèixer davant la justícia".