Saltar al contenido
Actuem pels drets humans a tot el món
Buscar

Egipte: les absolucions en la causa de "finançament estranger" d'ONG han de posar fi a la repressió del col·lectiu

Amnistia Internacional

En resposta a la notícia que el Tribunal Penal del Sud del Caire ha absolt aquest matí els 43 acusats en la repetició del judici de la tristament famosa causa de "finançament estranger" d'Egipte —coneguda també com a Causa 173—, Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica, ha manifestat:

"L'absolució avui dels 43 membres del personal d'una ONG a la primera causa de 'finançament estranger' és un pas en la direcció correcta per a la justícia egípcia. Es tracta d'una causa falsa dirigida contra defensors i defensores dels drets humans simplement per realitzar el seu treball legítim, i per començar mai s'hauria d'haver iniciat."

"Tot i això, la resolució d'avui es refereix únicament a la primera fase de la causa, que investiga el finançament d'organitzacions internacionals; la investigació sobre les ONG egípcies locals està en curs, i desenes de treballadors i treballadores continuen en perill."

"Des que es va iniciar la causa de 'finançament estranger', els defensors i defensores dels drets humans d'Egipte han estat tractats com a enemics de l'Estat, i han estat sotmesos a una repressió sense precedents que inclou congelació de béns, prohibició de viatjar i processaments".

"La prova clau serà ara si la decisió presa avui pel tribunal obre la via per posar fi a la persecució de totes les persones que defensen els drets humans al país. Les autoritats egípcies han d'aixecar totes les prohibicions de viatjar i totes les congelacions de béns contra personal d'ONG, i han de tancar les seves investigacions obertes sobre les ONG egípcies i els defensors i defensores dels drets humans per realitzar la seva tasca legítima."

Avui se celebra a Brussel·les la reunió del Consell d'Associació de la Unió Europea i Egipte. Els estats de la UE han d'aprofitar aquesta oportunitat per demanar la fi de la investigació penal sobre les ONG egípcies.

Informació complementària

El juny de 2013 va concloure la primera fase de la investigació sobre el finançament d'ONG (Causa 173 de 2011) quan 42 membres del personal d'ONG, tant egipcis com estrangers, van ser condemnats a penes d'entre un i cinc anys de presó i es van tancar una sèrie d'ONG internacionals.

Des de 2014, els jutges d'instrucció han estat duent a terme una investigació penal sobre el treball i el finançament d'ONG locals i han dictat ordres de congelació de béns contra set organitzacions i 10 persones que defensen els drets humans. Almenys a 30 defensors i defensores dels drets humans i membres del personal d'ONG els van prohibir viatjar a l'estranger. Els jutges van citar també com a mínim a sis directors i 61 membres del personal d'organitzacions de la societat civil per interrogar-los, i posteriorment van ordenar la seva llibertat sota fiança.