Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte: la tortura de l'activista Alaa Abdel Fattah il·lustra l'ús de brutalitat extrema per esclafar la dissidència

La tortura sota custòdia d'Alaa Abdel Fattah, blogger i activista que va aconseguir la fama durant l'aixecament de 2011, i els maltractaments soferts pel seu advocat, Mohammad al-Baqer, constitueixen una esgarrifosa il·lustració de les tàctiques despietades que les autoritats egípcies estan disposades a utilitzar per silenciar les crítiques, ha manifestat Amnistia Internacional avui.

Després de la seva detenció, el 29 de setembre, durant l'última campanya de repressió de les autoritats, Alaa Abdel Fattah va ser traslladat a la infame presó 2 de màxima seguretat de Tora, coneguda com Al Aqrab 2, on els guàrdies li van embenar els ulls, el despullar, li van propinar retirades puntades i cops i el van amenaçar i insultar.

Un agent de policia li va dir que la presó estava "feta per a la gent com tu" i que anava a passar la resta de la seva vida a la presó. Un funcionari de l'Agència de Seguretat Nacional el va advertir que seria torturat si denunciava aquests abusos.

"La tortura sota custòdia d'Alaa Abdel Fattah il·lustra l'espantosa brutalitat amb què les autoritats egípcies aixafen la dissidència i mostra fins a quins extrems estan disposades a arribar per intimidar als que semblin criticar el govern", ha assenyalat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia internacional per al Nord d'Àfrica.

L'advocat d'Alaa Abdel Fattah, Mohammed el-Baqer, conegut defensor dels drets humans i director del Centre Adala de Drets i Llibertats, també va ser detingut el 29 de setembre i ha estat sotmès a maltractaments a la mateixa presó.

Es troba reclòs en una cel·la mal ventilada, i ha rebut insults dels guàrdies, que li van embenar els ulls i el van despullar i que li van impedir també dutxar-se durant nou dies i comprar aigua i menjar a la cantina de la presó.

"Els abusos a que les autoritats egípcies estan sotmetent a Mohammad al-Baqer simplement per defensar amb valentia els drets de víctimes de violacions de drets humans són una il·lustració més de l'absolut va menysprear d'Egipte pels drets humans", ha afegit Najia Bounaim.

"Les autoritats egípcies han d'obrir immediatament una investigació independent i imparcial sobre aquestes terribles denúncies de tortura i garantir amb urgència la protecció d'Alaa Abdel Fattah i Mohammad al-Baqer.

"Tots dos semblen haver estat detinguts únicament pel seu treball legítim de defensa dels drets humans; no han d'estar empresonats i molt menys ser sotmesos a tortura i altres maltractaments. Han de ser posats en llibertat immediatament i sense condicions, i han de retirar-se els càrrecs en contra seu. A més, els responsables d'aquesta cruel injustícia han de ser obligats a respondre dels seus actes. "

La campanya de detencions massives de les autoritats egípcies, sumada a les noves denúncies de tortura i altres maltractaments infligits a activistes i defensors i defensores pacífics dels drets humans, posa en primer pla l'historial d'Egipte en matèria de drets humans en vigílies de seu examen, al novembre, en el Consell de Drets Humans de l'ONU.

"La comunitat internacional, en particular els aliats d'Egipte, ha de mostrar la seva oposició a aquesta perillosa deriva i demanar al president Abdel Fatah al Sisi que posi fi a la crisi cada vegada més greu de drets humans del país", ha declarat Najia Bounaim.

Informació complementària

Les autoritats egípcies estan duent a terme la major campanya de repressió mai empresa durant el govern del president Abdel Fatah al Sisi i han detingut més de 2.800 persones, entre manifestants, figures polítiques, periodistes i advocats i advocades de drets humans.

El 9 octubre, Alaa Abdel Fattah i Mohammad al-Baqer van denunciar tortura i altres maltractaments en comparèixer davant la fiscalia per la seva interrogatori.

Tots dos estan empresonats a la infame presó 2 de màxima seguretat de Tora, o Aqrab 2, on les terribles condicions de reclusió van portar a desenes de persones recloses allà a declarar-se en vaga de fam.

Alaa Abdel Fattah ha estat detingut en reiterades ocasions en els últims anys, entre altres raons per la seva participació en manifestacions durant l'aixecament de 2011. Ha complert una condemna injusta de cinc anys de presó per participar en una protesta pacífica en 2013.

Va ser excarcerat al març de 2019 amb arbitràries condicions de llibertat a prova que l'obliguen a passar totes les nits 12 hores en una comissaria de policia durant cinc anys. Tot i que no va participar en l'últim esclat de protestes perquè en aquell moment estava reclòs a la comissaria de policia, va ser detingut i acusat de difondre notícies falses i unir-se a una organització il·legal.