Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: La condemna d'Hisham Genina, greu revés per a la llibertat d'expressió sota la presidència d'Al Sisi

Davant la condemna d'Hisham Genina, exdirector de l'Organització Central d'Auditoria a Egipte, a cinc anys de presó pel càrrec de "publicar informació falsa per danyar la seguretat nacional", Najia Bounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional pel Nord d'Àfrica, ha declarat:

"La detenció, el judici militar i la indignant condemna a cinc anys de presó d'Hisham Genina és un altre exemple del desvergonyit silenciament de tota persona que critiqui a les autoritats egípcies. Demanem la llibertat immediata i incondicional d'Hisham Genina. El fet que continuï a la presó per les seves crítiques al recent procés electoral és una reprovable violació del seu dret a la llibertat d'expressió."

"Ara està quedant palès que la recent repressió deslligada per les autoritats egípcies contra la llibertat d'expressió no sembla disminuir. La persecució dels qui s'atreveixen a alçar la veu a Egipte s'està convertint amb rapidesa en una característica del nou mandat d'Al Sisi en la presidència".


Informació complementària

Hisham Genina va ser director de l'Organització Central d'Auditoria a Egipte i responsable de supervisar les despeses públiques, la qual cosa incloïa l'elaboració d'informes sobre irregularitats en aquestes despeses.

El 13 de febrer, les forces de seguretat el van arrestar després d'una entrevista amb el Huffington Post en àrab en la qual va criticar el procés electoral i la ingerència de les autoritats egípcies en la llavors imminent elecció presidencial. La Fiscalia Militar el va acusar de "publicar informació falsa per danyar la seguretat nacional" i va ordenar la seva detenció.

El 12 d'abril va ser remès a judici davant un tribunal militar basant-se en el que havia dit en la seva entrevista amb el Huffington Post en àrab.

Els judicis militars de civils a Egipte són intrínsecament injusts perquè tot el personal dels tribunals castrenses, des dels jutges als fiscals, són membres en actiu de les forces armades. Com a tals, no sempre tenen la formació necessària en matèria de justícia processal i quant a l'Estat de dret. Les autoritats egípcies utilitzen els tribunals militars per detenir a membres de l'oposició per càrrecs falsos.