Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte ha de permetre les visites a la presó i altres comunicacions a les persones detingudes

Foto: GettyImages

"Les autoritats egípcies han de permetre que totes les persones detingudes -inclosos defensors i defensores dels drets humans, activistes polítics i altres persones crítiques amb el govern- rebin visites de familiars i es comuniquin periòdicament, fins i tot per telèfon, amb els seus éssers estimats i advocats i advocades", ha declarat Amnistia Internacional.

El 15 d'agost, el Ministeri de l'Interior va anunciar la represa de les visites familiars a les presons el 22 d'agost després de cinc mesos de suspensió a causa de la COVID-19, però Amnistia Internacional tem que puguin quedar-ne excloses les persones empresonades en casos de motivació política.

El Ministeri de l'Interior va publicar els números de telèfon de 44 presons d'Egipte, entre les quals no figuraven els de algunes de les presons de pitjor reputació, com la Presó de Màxima Seguretat Tora U (coneguda com Al Aqrab) i la Presó de Màxima Seguretat Tora Dos, ambdues pertanyents al Complex Penitenciari de Tora, on estan reclosos defensors i defensores dels drets humans, activistes polítics i uns altres dissidents per càrrecs falsos de terrorisme. Familiars de persones recloses en aquestes dues presons van explicar a Amnistia Internacional que quan van trucar al Departament Penitenciari del Ministeri de l'Interior després de l'anunci o van anar al Complex Penitenciari de Tora, els funcionaris van dir que no tenien coneixement de cap ordre de reprendre les visites familiars a les presons de Màxima Seguretat Tora U i Dos.

"La decisió de reprendre les visites ofereix cert alleujament a unes famílies que han viscut mesos sumides en l'angoixa amb poca o cap informació sobre la salut i el benestar dels seus éssers estimats. Els seus temors s'han vist exacerbats pels informes sobre la propagació de la COVID-19 a les presons d'Egipte, conegudes per les seves condicions d'amuntegament i falta d'higiene, en un context d'apagada informativa", va dir Lynn Maalouf, directora regional en funcions d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"No obstant això, Amnistia Internacional tem que algunes persones detingudes per càrrecs infundats de "terrorisme", entre les quals hi ha defensors i defensores dels drets humans, periodistes i activistes polítics, siguin excloses de les visites a les presons. La nostra preocupació es deu al fet que les autoritats tenen un historial de denegació a desenes de persones recloses en casos de motivació política de les visites familiars i altres contactes amb el món exterior durant mesos o anys, fins i tot abans de la pandèmia. Les autoritats han de complir les seves obligacions nacionals i internacionals de garantir el dret de les persones recluses a comunicar-se amb el món exterior".

La denegació de visites familiars i altres contactes amb el món exterior per part de les autoritats egípcies és anterior a la crisi de la COVID-19. Les autoritats porten anys impedint que desenes de persones empresonades, entre les quals figuren oponents polítics, persones crítiques amb el govern i advocats i advocades de drets humans, tinguin contacte amb els seus familiars o advocats. Per exemple, segons la seva família, a Hoda Abdelmoniem, advocada de drets humans de 61 anys reclosa arbitràriament a la Presó de Dones d'Al Quanater, no se li ha permès rebre ni una sola visita des de la seva detenció l'1 de novembre de 2018. Pel que sembla, les autoritats imposen aquestes restriccions discriminatòries amb la intenció de castigar les persones afectades per les seves conviccions polítiques o per exercir pacíficament els seus drets.

Després que les autoritats suspenguessin les visites familiars al març de 2020, les administracions penitenciàries també van impedir que algunes persones recloses en relació amb casos polítics intercanviessin correspondència amb els seus familiars.

Les autoritats egípcies segueixen incomplint les normes penitenciàries que prescriuen trucades telefòniques quinzenals per a les persones detingudes. L'absència de comunicació telefònica afecta especialment les persones detingudes més pobres i els qui estan en presons allunyades del seu domicili que els seus familiars no poden permetre's fer viatges llargs i costosos.

"Demanem a les autoritats d'Egipte que garanteixin que totes les persones recloses poden contactar amb els seus éssers estimats mitjançant trucades telefòniques gratuïtes. També han de garantir que totes les persones recloses, amb independència dels càrrecs formulats contra elles, poden rebre visites periòdiques dels seus éssers estimats sense discriminació", va concloure Lynn Maalouf.

Les visites que es reprenen seran també objecte de diverses restriccions, perquè hauran de reservar-se amb antelació, i cada persona detinguda podrà rebre una sola persona visitant durant 20 minuts al mes.

Encara que les autoritats afirmen que restringir les visites familiars és una mesura necessària per protegir la salut pública, s'han mostrat reticents a prendre mesures per reduir l'amuntegament, especialment en relació amb les persones detingudes en casos de motivació política.

Amnistia Internacional reitera la seva crida a les autoritats egípcies perquè posin en llibertat immediata i incondicional totes les persones activistes i defensores dels drets humans detingudes únicament per l'exercici dels seus drets a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica. També han de considerar la possibilitat de posar en llibertat a les persones menors d'edat, als presos i preses detinguts tot esperant judici i a les persones detingudes especialment vulnerables a les malalties, com les de més edat i les que tenen afeccions mèdiques subjacents, per reduir la població reclusa i evitar danys. Alhora, han de considerar la possibilitat d'adoptar mesures no privatives de llibertat per a persones acusades de delictes no violents.

Informació complementària

L'anunci de la represa de les visites familiars es produeix pocs dies després de la mort sota custòdia, el 13 d'agost de 2020, d'Essam el Erian, exvicepresidente del dissolt Partit de la Llibertat i la Justícia, vinculat als Germans Musulmans. Des de la suspensió de les visites al març de 2020, les autoritats del pavelló penitenciari de Mazra, a Tora, no van permetre que els seus familiars contactessin amb ell per telèfon ni per carta.

Encara que les autoritats van dir que havien pres mesures actives per mitigar la propagació de la COVID-19 als centres de detenció, les organitzacions de drets humans han informat de la mort de persones detingudes i de personal penitenciari en presons i comissaries de policia per presumptes complicacions de la COVID-19. L'apagada informativa derivada de la suspensió de les visites familiars, la repressió de totes les informacions crítiques sobre la gestió pel govern de la crisi sanitària i la pràctica de les administracions penitenciàries de censurar les cartes que contenen informació sobre la COVID-19 a les presons han causat una gran ansietat entre les famílies, que no han sabut gens de la salut i el benestar dels seus sers estimats enmig de la pandèmia.