Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: França viola el dret internacional en exportar armes utilitzades en operacions letals de repressió

Egipte
Foto: © Ed Giles/Getty Images
  • L'anàlisi d'Amnistia demostra que les forces de seguretat egípcies van utilitzar equip militar subministrat per França per reprimir violentament protestes entre 2012 i 2015.
  • Malgrat la prohibició de la UE i que el govern egipci no ha pres mesures per a la rendició de comptes, França continua transferint armes a Egipte.
  • Les imatges analitzades per Amnistia mostren a les forces de seguretat egípcies disparant contra manifestants des de vehicles blindats subministrats per França.

Una investigació d'Amnistia Internacional publicada avui revela que vehicles blindats per a transport de personal subministrats per França van ser utilitzats per les forces de seguretat egípcies amb efectes letals per reprimir protestes i esclafar la dissidència.

L'informe, titulat Egypt: How French Arms Were Used to Crush Dissent, es basa en l'anàlisi de més de 20 hores d'imatges de vídeo d'accés públic, centenars de fotos i 450 gigaoctets d'un altre material audiovisual proporcionat per mitjans de comunicació i grups de drets humans locals. Hi ha indicis clars de l'ús de vehicles Sherpa i MIDS subministrats per França durant alguns dels incidents més sagnants de la repressió interna.

"És terrible que França hagi seguit subministrant a Egipte equip militar després que aquest s'utilitzés en un dels atacs contra manifestants més mortífers del segle XXI", ha declarat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica.

"El fet que aquestes transferències es fessin -i hagin seguit fent-se- malgrat que les autoritats egípcies no han fet cap pas cap a la rendició de comptes i no han introduït cap mesura que assenyali la fi de la seva constant d'abusos, posa a França en perill de ser còmplice en la crisi de drets humans que té lloc a Egipte".

Entre 2012 i 2016, França va subministrar més armes a Egipte que en els 20 anys anteriors. Només el 2017, va enviar equip militar i de seguretat per valor de més de 1.400 milions d'euros.

El 14 d'agost de 2013, les forces de seguretat egípcies van utilitzar al Caire vehicles blindats Sherpa subministrats per França per dispersar diverses acampades que tenien lloc a la ciutat. En el que es coneix com les matances de Rabaa i Nahda, les forces de seguretat egípcies van matar un miler de persones, la major xifra de manifestants morts en un sol dia de la història moderna d'Egipte. Segons manifestants entrevistats per Amnistia Internacional, les forces de seguretat van disparar foc real contra les persones que es manifestaven des de vehicles subministrats per França, la qual cosa atorga a aquests vehicles un paper central en els homicidis.

La transferència de vehicles blindats sembla una violació flagrant de la Posició Comuna de la UE de 2008 que regeix el control de les exportacions d'equip i tecnologia militar.

"Les normes de la Unió Europea exigeixen legalment a França i a la resta dels Estats de la Unió que deneguin una llicència d'exportació quan existeixi un risc manifest que la tecnologia o l'equip militar que s'exportarà pugui utilitzar-se amb finalitats de repressió interna. En el cas de les transferències a Egipte, aquest risc era evident", ha afirmat Najia Bounaim.

Ús indegut de l'equpament militar francès

"En nombroses ocasions hem plantejat a les autoritats franceses la qüestió de l'aparent "ús indegut" de l'equipament militar subministrat per França, i hem tractat d'aclarir el volum i el caràcter exacte d'aquestes transferències, inclosos els seus usuaris finals previstos. Fins ara, les autoritats franceses no ens han donat una resposta adequada".

Les autoritats franceses van informar a Amnistia Internacional que només han emès llicències per a la transferència d'equip d'aquestes característiques a l'exèrcit egipci com a part de la "lluita contra el terrorisme" a Sinaí, no per a operacions d'aplicació de la llei.

No obstant això, en els vídeos i fotografies de les operacions que va analitzar Amnistia Internacional, el distintiu de les Forces d'Operacions Especials i de les Forces de Seguretat Central està pintat en els vehicles subministrats per França. Alhora, en les plaques de matrícula dels vehicles desplegats per realitzar tasques d'aplicació de la llei al Caire s'hi llegeix clarament la paraula "Policia".

Un funcionari francès va reconèixer a Amnistia Internacional que, si bé l'equip de seguretat francès estava previst per ser utilitzat per l'exèrcit egipci, les autoritats egípcies van desviar alguns vehicles blindats perquè els utilitzessin les forces de seguretat internes.

Amnistia Internacional també ha documentat violacions perpetrades per l'exèrcit egipci, com l'ús d'avions F-16 de fabricació nord-americana per desplegar bombes de fragmentació a Sinaí del Nord aquest any. L'organització també ha documentat com l'exèrcit egipci va mantenir retinguts almenys dos homes desarmats en vehicles blindats nord-americans Humvee abans de matar-los a tirs l'any passat.

La Secretaria General de la Defensa i la Seguretat Nacional de França va declinar respondre a les preguntes plantejades per Amnistia Internacional França respecte al volum exacte de les transferències i al caràcter de les exportacions, emparant-se en la legislació sobre secrets oficials i afirmant que els vehicles blindats MIDS no estan sotmesos a controls d'exportació, ni com a equip militar ni com a productes de doble ús. No obstant això, el fabricant dels vehicles Sherpa i MIDS ha declarat que l'exportació de tots els vehicles està sotmesa als controls d'exportació del Ministeri de Defensa.

Com a Estat Part del Tractat sobre el Comerç d'Armes, França no ha d'autoritzar transferències d'armes quan hi hagi risc substancial que s'utilitzin per cometre greus vulneracions del dret internacional dels drets humans.
Najia Bounaim, Amnistía Internacional

"França, juntament amb altres Estats subministradors, ha de suspendre la transferència de totes les armes amb risc que s'utilitzin en violacions de drets humans fins que les autoritats egípcies demostrin de forma fiable que han investigat el seu ús indegut en el passat. En fer-ho, no només evitaran ser còmplices de greus violacions de drets humans, sinó que enviaran a les autoritats egípcies el missatge clar i inequívoc que la repressió implacable de la dissidència i la impunitat no serà tolerada".

Donat el context de violacions de drets humans sistemàtiques i greus a Egipte, Amnistia Internacional demana a França que detingui immediatament les transferències d'armes quan hi hagi un risc substancial que s'utilitzin per cometre o facilitar greus violacions dels drets humans en aquest país. Aquesta suspensió ha de seguir en vigor fins que Egipte realitzi investigacions independents i efectives sobre els greus crims perpetrats per les forces de seguretat i exigeixi que els seus responsables rendeixin comptes.

Informació general

En les conclusions del Consell d'Afers exteriors de la Unió Europea d'agost de 2013, els Estats membres de la Unió Europea van acordar per unanimitat suspendre les llicències d'exportació a Egipte d'equip utilitzat per a la repressió interna. No obstant això, gairebé la meitat dels Estats membres poden haver incomplit una suspensió de les transferències d'armes a Egipte que afecta a tota la Unió Europea. Els Estats de la UE que han subministrat des del 2013 a Egipte, mitjançant exportacions o intermediació, armes del tipus que podria ser utilitzat per a la repressió interna són: Alemanya, Bulgària, Xipre, Eslovàquia, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Polònia, Regne Unit, República Txeca i Romania.

L'equip que inclou armes petites, porres, gas lacrimògen i vehicles blindats s'ha utilitzat repetidament per reprimir la dissidència. Amnistia Internacional també ha documentat diversos incidents en els quals han participat avions F-16 de fabricació nord-americana i que genere dubtes sobre la capacitat de la força aèria egípcia d'operar dins dels límits del dret internacional dels drets humans i, quan procedeix, del dret internacional humanitari. Entre aquests incidents figuren els atacs a Líbia i l'ús de bombes de fragmentació el 2018 al Sinaí.