Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: esperant sentència 739 persones sotmeses a un grotesc judici col·lectiu per delictes punibles amb la mort

El fotoperiodista Mahmoud Abou Zeid, conegut com a Shawkan. © KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images.
  •  739 persones, entre les quals el fotoperiodista conegut com "Shawkan", podrien ser condemnades a mort.
  •  Judici manifestament injust i amb sospites de tortura als acusats

El judici col·lectiu de 739 persones, moltes d'elles acusades de delictes punibles amb la mort en relació amb el campament d'Al Rabaa del 14 d'agost de 2013, és una grotesca paròdia de justícia, ha manifestat Amnistia Internacional davant la sentència que s'espera que dicti un tribunal penal del Caire demà.

Entre els acusats figura el fotoperiodista i pres de consciència Mahmoud Abu Zeid, conegut com "Shawkan", que va ser detingut quant documentava la protesta. Amnistia Internacional demana que sigui posat en llibertat immediatament i sense condicions. L'organització porta recollides més de 230.000 signatures només a Espanya per donar suport a aquesta petició.

"La idea que més de 700 persones hagin pogut ser jutjades en el mateix dia i estiguin exposades a ser condemnades a mort després d'un judici manifestament injust i que viola la mateixa Constitució  d'Egipte és inconcebible", ha afirmat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional pel Nord d'Àfrica.

"No cal qualificar-ho més que de paròdia de justícia, que pfojecta ombra fosca sobre la integritat del sistema judicial sencer d'Egipte i suposa una burla al degut procés".

Entre els 739 acusats hi ha membres dels Germans Musulmans, grup prohibit ara a Egipte, acusats de participar en protestes no autoritzades i d'altres delictes que abracen des de l'assassinat fins a "incitació a infringir la llei", "pertinença a grup il·legal", "concentració il·legal" i participació en actes violents.

Durant les sessions del judici, els fiscals no van presentar proves de la responsabilitat individual de cadascun dels 739 acusats, ni el tribunal va insistir en la necessitat d'establir aquesta responsabilitat, la qual cosa fa que sigui un judici flagrantment injust. Amnistia Internacional demana a les autoritats egípcies que deixin en llibertat a totes les persones detingudes per protestar pacíficament i retirin els càrrecs contra elles; les que siguin sospitoses de cometre delictes violents han de ser sotmeses a un judici just, en el qual no es recorri a la pena de mort, o bé ser posades en llibertat.

El fotoperiodista de 30 anys Shawkan està acusat de 24 delictes, entre ells assassinat, "concentració il·legal" i altre actes de violència.

Van detenir-lo quan feia la seva feina cobrint la protesta com a periodista. El fiscal no ha presentat cap prova que permeti declarar-lo culpable d'assassinat o cap altre acte de violència. En virtut del dret internacional dels drets humans, Egipte té l'obligació de fer valer el dret a la llibertat de reunió pacífica, que està garantit també per la Constitució egípcia, i l'acte de "concentració il·legal" no ha de ser considerat un delicte.

Shawkan és en presó preventiva des de la dispersió del campament d'Al Rabaa el 14 d'agost de 2013. La seva prolongada detenció tot esperant judici constitueix una violació de la legislació mateixa d'Egipte, que estableix en dos anys el període màxim de presó preventiva.

"Shawkan ja porta ja gairebé quatre anys detingut sense sentència judicial, el doble del període màxim previst per la legislació egípcia. És una mesura clarament punitiva i que té per objecte silenciar altres persones que puguin dur a terme alguna forma de periodisme o activisme contra les autoritats egípcies", ha afegit Najia Bounaim.

El 14 d'agost de 2013, les forces de seguretat egípcies van dispersar amb violència campaments instal·lats a les places cairotes d'Al Rabaa a Al Adawiya i Al Nahda, matant almenys 900 persones i ferint-ne milers més. Cap membre de les forces de seguretat egípcies ha retut comptes pel que ja es coneix ja com la matança d'Al Rabaa.