Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte: el periodista gràfic Shawkan, en llibertat després de cinc anys i mig a la presó

©MOHAMED EL-RAAI/AFP/Getty Images

En resposta a la notícia que el periodista gràfic Mahmoud Abou Zeid, conegut com Shawkan, ha quedat finalment en llibertat després de passar més de cinc anys a la presó per càrrecs falsos, la directora de campanyes d'Amnistia Internacional pel Nord d'Àfrica, Najia Bounaim, ha declarat:

"La posada en llibertat de Mahmoud Abou Zeid, que hauria d'haver-se produït fa llarg temps, posa fi a una dura experiència per a ell i la seva família. Com a pres de consciència, mai no hauria d'haver-se vist obligat a passar ni un minut entre reixes, i molt menys cinc anys i mig".

Després de la seva excarceració, ara s'enfronta a grotesques mesures de llibertat condicional: durant els propers cinc anys, haurà de passar 12 hores diàries en una comissaria, de 6 de la tarda a 6 del matí. Aquestes indignants mesures restringiran greument la seva llibertat, i han de ser retirades immediatament.

Mahmoud Abou Zeid va ser detingut i empresonat únicament per fer la seva feina de periodista. La seva sentència condemnatòria per càrrecs falsos, dictada més de cinc anys després en un judici massiu manifestament injust, juntament amb més de 700 coacusats, va ser una burla de la justícia.

Shawkan ha estat víctima d'una terrible injustícia i les autoritats han d'oferir-li reparació plena per aquesta indignant violació dels seus drets humans.

Informació complementària

Mahmoud Abou Zeid va ser detingut en l'acampada de Rabaa al  Adawiya, al Caire, el 14 d'agost de 2013, mentre treballava per a l'agència fotogràfica Demotix, amb seu a Londres. Els altres dos periodistes estrangers detingutsamb ell van quedar en llibertat aquell mateix dia.

Shawkan va ser acusat de 24 delictes, entre els quals el d'assassinat. En el judici, la fiscalia no va aportar proves suficients per establir que el periodista era responsable dels delictes dels quals se l'acusava.

Va ser declarat culpable al setembre de 2018 en un judici massiu de més de 700 persones, inclosos diversos dirigents dels Germans Musulmans, i condemnat a cinc anys de presó, que ja havia complert tot esperant judici, i pagament d'una multa, a més de cinc anys de llibertat vigilada. A la condemna se li van afegir sis mesos de presó perquè no va poder pagar la multa.