Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: el defensor dels drets humans Bahey el Din Hassan, condemnat a 15 anys de presó

Bahey el Din Hassan. Foto: Particular

La Cinquena Secció de Terrorisme del Tribunal Penal del Caire ha condemnat avui Bahey el Din Hassan, destacat defensor dels drets humans actualment en l'exili, a 15 anys de presó per càrrecs falsos de "insults a la judicatura" i "difusió de notícies falses". En resposta a la notícia, Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Una vegada més, les autoritats egípcies han confirmat la seva implacable intolerància amb les postures crítiques i la llibertat d'expressió. Bahey el Din Hassan és un dels fundadors del moviment de drets humans d'Egipte i aquesta condemna, imposada en la seva absència, és una burla de la justícia i transmet un missatge paralitzant a aquest assetjat moviment. Egipte segueix sent una presó a l'aire lliure per als defensors i defensores dels drets humans que encara no estan entre reixes o han hagut d'exiliar-se, ja que les autoritats acusen amb amb falsos càrrecs contra la seguretat de l'Estat qualsevol persona que s'atreveixi a criticar-les, a elles o a les seves lleis draconianes, o a defensar els drets de les incomptables víctimes de violacions dels drets humans perpetrades per l'Estat".

Egipte continua sent una presó a l'aire lliure per als defensors i defensores de drets humans que encara no es troben entre reixes o que han hagut d'exiliar-se

Philip Luther, Amnistía Internacional

"Condemnem enèrgica i categòricament la sentència emesa avui contra Bahey el Din Hassan i demanem l'anul·lació de la seva sentència condemnatòria. Les proves amb les quals s'ha condemnat Bahey el Din Hassan van ser uns tuits sobre la terrible situació dels drets humans a Egipte i sobre la seva participació en el Consell de Drets Humans de l'ONU, on va demanar justícia per Giulio Regeni, estudiant italià sotmès a desaparició forçada i víctima d'homicidi il·legítim. Els tribunals també es van basar en investigacions realitzades per la famosa Fiscalia Suprema de la Seguretat de l'Estat, unitat especial de la Fiscalia responsable de delictes contra la seguretat de l'Estat i per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), cos especial de policia implicat en la desaparició forçada i la tortura i altres maltractaments de persones detingudes, que actua amb impunitat.

"Amnistia Internacional considera que els càrrecs pels quals ha estat condemnat Bahey el Din Hassan són totalment infundats i es basen únicament en el seu treball de defensa dels drets humans. Les autoritats han d'assegurar-se que aquesta sentència indignant és anul·lada i es retiren tots els altres càrrecs i mesures arbitràries existents contra ell".

Informació complementària

Bahey el Din Hassan és fundador i director de l'Institut Cairota d'Estudis de Drets Humans. Va ser acusat de "difondre mitjançant les xarxes socials notícies falses que podrien soscavar la seguretat i l'interès públics" i "insultar la judicatura", en aplicació de les disposicions del Codi Penal d'Egipte sobre delictes contra la seguretat de l'Estat i de la draconiana llei de delictes informàtics de 2018. Aquest tipus de càrrecs es presenten habitualment contra qualsevol persona que exerceix pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió per criticar o fer comentaris sobre assumptes públics i de govern a Egipte.

El 2014, Bahey el Din Hassan ja va marxar d'Egipte després de rebre amenaces de mort i actualment viu en l'exili. A l'abril de 2016, un jutge d'instrucció va dictar una prohibició de viatjar i una ordre de congelació de béns contra ell com a part d'una investigació per motius polítics sobre el treball de les organitzacions de drets humans en la causa 173, coneguda com "cas del finançament estranger", en la qual almenys a 31 defensors i defensores dels drets humans i membres del personal d'organitzacions cíviques se'ls ha prohibit viatjar, mentre que a 10 se'ls han congelat els seus béns. Al setembre de 2019, un tribunal va condemnar in absentia Bahey el Din Hassan a tres anys de presó i pagament d'una multa de 20.000 lliures egípcies (uns 1.300 dòlars nord-americans) per "insultar la judicatura".