Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: defensora dels drets humans i supervivent d'assetjament sexual, condemnada per denunciar

Després de la sentència que condemna avui una defensora dels drets humans egípcia, Amal Fathy -que ja ha passat 141 dies a la presó després de ser detinguda arbitràriament per publicar a Facebook un vídeo denunciant l'assetjament sexual i criticant les autoritats egípcies per no protegir les dones- a dos anys de presó amb suspensió temporal sota fiança de 20.000 lliures egípcies (1.120 dòlars nord-americans) i pagament d'una multa de 10.000 lliures egípcies (560 dòlars nord-americans), Najia Bounaim, directora de campanyes d'Amnistia Internacional per al nord d'Àfrica, ha declarat:

"Amal Fathy s'enfronta a una deplorable condemna només per haver tingut el valor de denunciar l'assetjament sexual. És un indignant cas d'injustícia en el qual la supervivent és condemnada, mentre que l'abusador segueix en llibertat. Amal Fathy és una defensora dels drets humans i supervivent d'assetjament sexual que va explicar la seva veritat al món i va posar de manifest la transcendental qüestió de la seguretat de les dones a Egipte. No és una delinqüent i no ha de ser castigada per la seva valentia".


Amal Fathy s'enfronta a una condemna deplorable només per haver tingut el valor de denunciar l'assetjament sexual
Najia Bounaim, Amnistia Internacional


"Demanem una vegada més a les autoritats egípcies que la posin en llibertat immediatament i sense condicions i retirin tots els càrrecs contra ella. El seu empresonament per expressar de forma pacífica les seves opinions és un insult a la llibertat d'expressió, garantida per la Constitució i les obligacions internacionals d'Egipte, i pels reiterats compromisos d'aquest país amb la lluita contra l'assetjament sexual".

"Criticar el govern a Egipte és ara més perillós que en cap altre moment de la història recent del país. El govern del president Al Sisi tracta com a delinqüents els ciutadans i ciutadanes d'Egipte simplement per expressar de manera pacífica les seves opinions".

Informació complementària

Amal Fathy és una defensora dels drets humans egípcia que se centra sobretot en qüestions relatives a la democràcia. Ha protestat enèrgicament contra les violacions de drets humans a Egipte, especialment la detenció arbitrària d'activistes i defensors i defensores dels drets humans. Actualment està detinguda tot esperant judici en una altra causa i s'enfronta a càrrecs de "pertinença a grup terrorista", "difusió d'idees que demanen actes terroristes" i "publicació de notícies falses". El 14 d'octubre, el fiscal de la Seguretat de l'Estat decidirà si es renova la seva detenció durant 15 dies més.

Les forces policials egípcies van arrestar Amal Fathy la matinada de l'11 de maig, juntament amb el seu marit Mohamed Lotfy, ex investigador d'Amnistia Internacional i actual director de l'ONG de drets humans egípcia Comissió de Drets i Llibertats d'Egipte. La policia va escorcollar el domicili de la parella al Caire i se'ls va emportar a tots dos a la comissaria de policia de Maadi, juntament amb el seu fill de 3 anys.