Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: condemnes a mort i dures penes de presó en un deplorable judici col·lectiu

El Tribunal Penal del Caire ha condemnat avui 75 persones a mort i 47 a cadena perpètua, i ha imposat dures penes de presó, d'entre 15 i 5 anys, a 612 persones més, tot això en un judici col·lectiu per la participació en l'acampada de protesta de la plaça d'Al Rabaa, el 14 d'agost de 2013.

Una d'aquestes persones és el fotoperiodista Mahmoud Abu Zeid (conegut com "Shawkan"), condemnat a cinc anys, que ja ha complert. Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Aquestes condemnes s'han imposat en un deplorable judici col·lectiu de més de 700 persones, el resultat del qual mereix el nostre rebuig més enèrgic. La pena de mort no ha de ser una opció en cap circumstància. El fet que no ha retut comptes ni a un sol policia per l'homicidi d'almenys 900 persones en les protestes de Rabaa i Nahda demostra fins a quin punt el judici ha sigut una burla a la justícia. Les autoritats egípcies haurien d'estar avergonyides. Exigim un nou judici en un tribunal imparcial, amb ple respecte del dret a un judici just per a totes les persones acusades i en el qual no es recorri a la pena de mort".

"Shawkan ja ha passat més de cinc anys a la presó només per fer la seva feina com a fotoperiodista i documentar la brutalitat policial que va tenir lloc aquell dia. Els vergonyosos atacs de les autoritats egípcies contra la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió s'han d'aturar, i Shawkan ha de quedar en llibertat immediatament i sense condicions. El fotoperiodista és un pres de consciència, i es troba reclòs exclusivament pel seu treball periodístic".

No s'han exigit responsabilitats a cap funcionari de seguretat pels fets del 14 d'agost de 2013, coneguts com la matança de Rabaa, quan una violenta repressió policial va causar almenys 900 víctimes mortals en dues acampades que tenien lloc a les places de Rabaa Al Adawiya i Al Nahda. Segons xifres oficials, aquell dia també van morir sis agents de seguretat.

En el judici pels successos de la plaça d'Al Rabaa, el grup de 739 manifestants va ser jutjat col·lectivament per la mort de 17 homes, 7 dels quals policies, així com per altres càrrecs, com "concentració il·legal", "incitació a violar la llei" i participació en actes violents.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort incondicionalment, en tots els casos i en totes les circumstàncies.