Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Egipte: almenys 19 persones detingudes en una escalada de la repressió contra activistes dels drets humans

© Amnistia Internacional

Les autoritats egípcies han intensificat els atacs contra la comunitat de drets humans amb la detenció d'almenys 19 professionals del dret i activistes de drets humans en un seguit de batudes dutes a terme avui. Fins ara almenys vuit dones i onze homes han estat arrestats en batudes que van començar a primeres hores del matí.

Les detencions han portat a la destacada organització de drets humans Coordinació Egípcia per als Drets i les Llibertats (Egyptian Coordination for Rights and Freedoms, ECRF) "que ofereix assistència jurídica i recull documentació sobre drets humans" a suspendre les seves activitats, assenyalant l'ambient hostil actualment imperant cap a la societat civil a Egipte.

Entre les persones detingudes es troba la destacada advocada de drets humans Hoda Abdelmoniem, de 60 anys d'edat, exmembre del Consell Nacional de Drets Humans. Les forces de seguretat van irrompre al seu apartament i van saquejar-lo abans de portar-la a un lloc no revelat.

"L'esgarrifosa onada de detencions d'avui contra la comunitat de drets humans és un altre terrible revés per a aquests drets a Egipte. Amb les detencions, les autoritats egípcies demostren un cop més la determinació d'esclafar tot l'activisme i desmantellar el moviment de drets humans al país. Qualsevol que s'atreveixi a parlar de les violacions dels drets humans a Egipte avui està en perill", ha afirmat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional.

"La persecució sistemàtica dels defensors i defensores dels drets humans a Egipte ha d'aturar-se. Els defensors i defensores dels drets humans han de poder fer la seva feina sense por de ser objecte d'assetjament, detenció o presó. Totes les persones detingudes per la seva feina en drets humans han de quedar immediatament en llibertat".

La repressió ha estat especialment severa per a la Coordinació Egípcia per als Drets i les Llibertats, organització que documenta desaparicions forçades i un ús creixent de la pena de mort. Un altre dels detinguts avui és Mohamed Abu Horira, advocat i antic portaveu de l'ECRF. Per la seva banda, des del 14 de setembre es troben situació de desaparició forçada el defensor dels drets humans Ezzat Ghoniem, cofundador de l'ECRF, i Azzouz Mahgoub, un altre dels advocats de l'organització. Tots dos havien estat detinguts al març de 2018, però un tribunal va ordenar la seva posada en llibertat el 4 de setembre. No obstant això, les forces de seguretat van fer cas omís de l'ordre judicial i, en el seu lloc, els van fer desaparèixer de la presó.

En una declaració feta pública avui, en la qual anuncia la suspensió de la seva activitat en l'àmbit dels drets humans, l'ECRF assenyala el clima actual a Egipte com un entorn incompatible amb el treball en matèria de drets humans i exigeix la intervenció del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Amnistia Internacional ha demanat reiteradament al Consell de Drets Humans que es pronunciï sobre la crisi de drets humans que es viu a Egipte i que es propaga amb gran rapidesa.