Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: activistes pacífics, entre centenars de persones sotmeses a mesures arbitràries de llibertat condicional

© Alaa Abd El Fattah

Les autoritats egípcies continuen utilitzant mesures arbitràries i excessives de llibertat condicional amb nit vigilada per continuar castigant les persones que exerceixen l'activisme pacífic, obligant-les a passar la nit en calabossos policials massificats després de sortir de presó.

Segons les conclusions de l'organització, s'està obligant persones en llibertat condicional a romandre fins a 12 hores en comissaries de policia sense donar cap explicació de per què no poden quedar-se a casa seva. A la majoria, els agents els neguen les visites o l'ús de telèfons mòbils i ordinadors durant aquest temps. Les mantenen amuntegades en espais saturats amb poca ventilació i accés limitat a instal·lacions sanitàries.

"Les autoritats egípcies estan emprant mesures de llibertat condicional arbitràries i excessives com a tàctica de repressió amb la finalitat d'intimidar activistes pacífics perquè no parlin després de sortir de presó", ha declarat Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Aquestes mesures punitives no només vulneren el dret a la llibertat de circulació, expressió, reunió pacífica i associació, sinó que poden donar lloc a altres violacions de drets humans, entre les quals tortura o altres maltractaments, treball forçós i explotació".

L'organització té constància de més de 400 casos de persones que es troben en llibertat condicional després de ser declarades culpables en cinc judicis manifestament injustos. A centenars més també declarades culpables en aquests mateixos judicis i encara recloses podrien imposar-se'ls condicions de llibertat condicional arbitràries i excessives similars a la seva sortida de presó.

Entre ells hi ha persones preses de consciència a qui es va recloure únicament per participar pacíficament en protestes o en relació amb el seu treball periodístic i que no haurien d'haver estat empresonades.

La investigació d'Amnistia Internacional també revela que les autoritats egípcies amenacen familiars d'expresos amb detenir-los si aquests no compleixen els requisits abusius de la llibertat condicional.

"L'ús d'aquestes severes mesures de llibertat condicional constitueix una vulneració arbitrària del dret de les persones a desplaçar-se lliurement i a comunicar-se amb el món exterior durant les estades a comissaria. Han de deixar d'utilitzar-se immediatament", va afirmar Magdalena Mughrabi.

La imposició de mesures de llibertat condicional severes alimenta un clima de por i d'intimidació

Magdalena Mughrab, Amnistia Internacional

Les conclusions de l'organització també assenyalen que les mesures tenen greus repercussions en la capacitat de les persones afectades de portar una vida normal durant les seves hores de llibertat, perquè en restringeixen el gaudi del dret al treball, l'educació, la família i la vida privada. En alguns casos, les condicions de llibertat condicional també interfereixen amb el gaudi del dret a un nivell de vida adequat.

Entre les persones a qui s'han imposat mesures de llibertat condicional hi ha activistes polítics, entre ells Ahmad (nom fictici), que va denunciar haver estat amenaçat reiterades vegades per agents de policia durant l'estada per obligar-lo a convertir-se en confident. També va explicar a Amnistia Internacional que després de negar-se reiteradament a col·laborar, els agents de policia el van copejar i van amenaçar-lo diverses vegades amb electrocutar-lo i reprendre l'empresonament.

"La imposició de dures mesures de llibertat condicional és un altre dels mitjans amb què les autoritats egípcies intenten consolidar el seu ferri control del poder per alimentar un clima de por i intimidació. En lloc de recórrer a tàctiques policials sinistres per reafirmar l'autoritat, les autoritats egípcies han d'abandonar urgentment l'ús de mesures de llibertat condicional arbitràries i excessives i dur a terme sense demora una investigació efectiva de totes les denúncies de tortura i altres maltractaments i treball forçós en comissaries de policia", ha afirmat Magdalena Mughrabi.

Entre els activistes polítics a qui s'han imposat mesures de llibertat condicional dures es troben Alaa Abed El Fattah, enginyer de programari de 38 anys, Ahmad Maher, dirigent del Moviment 6 d'Abril de 39 anys, i Mohamed Adel, cofundador del Moviment 6 d'Abril, que compleix una pena de presó per continuar el seu activisme i les seves publicacions a les xarxes socials durant la vigilància policial.