Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Detingut i torturat a Egipte Patrick Zaki, investigador que estudia a Itàlia

© Particular

En resposta a la detenció arbitrària de l'investigador egipci Patrick Zaki, que actualment cursa estudis de postgrau sobre gènere a Itàlia i que va ser detingut divendres passat a la seva arribada al Caire per "difondre notícies falses" i "incitar a la protesta" entre altres càrrecs, Philip Luther, director d'Investigació i Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

"La detenció arbitrària i tortura de Patrick Zaki a mans de les autoritats només és un exemple més de l'arrelada repressió exercida per l'Estat contra suposats opositors i persones que defensen els drets humans, que aconsegueix cotes més agosarades cada dia que passa".

Demanem a les autoritats la llibertat immediata i incondicional de Patrick, detingut únicament per la seva feina de drets humans i les seves opinions expressades en xarxes socials. Han d'obrir una investigació independent sobre les tortures que ha sofert i garantir urgentment la seva protecció".

Informació complementària

Patrick Zaki és investigador especialitzat en gènere per a la Iniciativa Egípcia per als Drets Personals i estudiant de postgrau a Itàlia. Segons el seu advocat, Samuel Tharwat, agents de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) van tenir Patrick emmanillat i amb els ulls embenats durant les 17 hores que va durar el seu interrogatori a l'aeroport i després en un centre no revelat de la NSA a Mansura, durant el qual ho van interrogar pel seu treball de drets humans i el propòsit de la seva residència a Itàlia. Al llarg de l'interrogatori va ser amenaçat amb freqüència i va patir cops a l'estómac i l'esquena així com tortura amb descàrregues elèctriques.

El 8 de febrer, la fiscalia va ordenar la seva detenció durant 15 dies mentre es realitzaven investigacions.