Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cuba: Quart aniversari de l'onada repressiva de 2003

18/3/07 - Almenys 65 persones continuen empresonades per expressar les seves idees.

amnistia amni, 

Madrid.- Amb la mirada internacional i mediàtica gairebé exclusivament posada en la salut de Fidel Castro i en la successió al poder a Cuba, almenys 65 presos de consciència continuen empresonats a Cuba per l'exercici pacífic dels seus drets.

 

N?hi ha alguns, com Francisco Chaviano, des fa 13 anys que són a la presó. La majoria van ser empresonats el 18 de març de 2003 -quan les autoritats cubanes van detenir desenes d'opositors al règim, en van sotmetre 75 a judicis sumaris i els van condemnar ràpidament a penes de fins a 28 anys de presó- i alguns dels més recents van ser detinguts el juliol de 2005 precisament per demanar davant l'ambaixada de França a l'Havana la llibertat dels presos polítics a Cuba.

 

Actualment, Amnistia Internacional reconeix a 65 persones empresonades com a presos de consciència. En el quart aniversari de l'onada repressiva de 2003 i al costat de les ?Dames de Blanc? -formada per les dones i familiars dels detinguts-, l'organització demana a les autoritats cubanes que posin en llibertat tots els presos de consciència de forma immediata i incondicional.

 

L'organització també insta les autoritats cubanes a revocar totes les lleis que restringeixen les llibertats d'expressió, reunió i associació, i a posar fi a totes les accions destinades a molestar i intimidar dissidents, periodistes i defensors i defensores dels drets humans.

 

Amnistia Internacional ha demanat l'aixecament de l'embargament imposat pels Estats Units a Cuba, ja que perjudica greument la capacitat de la població cubana per gaudir de tot un segui de drets econòmics, socials i culturals, com són dret a l'alimentació, a la salut i a unes condicions higièniques, la qual cosa afecta en particular els sectors de població més febles i exposats.

 

?Encara que les autoritats han realitzat esforços considerables per garantir l'accés dels cubans a l'educació i l'atenció mèdica, i l'embargament perjudica aquests esforços, aquest no es pot utilitzar com pretext per violar els drets humans dels cubans?, afirma Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

 

 

 

Detinguts per exercir els seus drets

 

Les activitats per les quals han estat detinguts aquests presos de consciència inclouen, per exemple, realitzar activitats i reunions per demanar la llibertat per als presos polítics i de consciència (Eduardo Díaz Fleitas ? condemnat a 21 anys) o redactar articles sobre diversos temes de la vida quotidiana (Normando Hernández González ? condemnat a 25 anys). En el judici d'Iván Hernández Carrillo (condemnat a 25 anys) es van presentar com a proves acusatòries un ordinador suposadament enviat des dels Estats Units i factures de diners suposadament rebuts per a la seva biblioteca privada.

 

 

 

Últims alliberats

 

Amnistia Internacional s'alegra pel fet que el febrer passat es van posar en llibertat dos presos de consciència -l'advocat René Gómez Manzano i el bibliotecari Julio César López Rodríguez- i insta les autoritats cubanes a fer el mateix, de forma immediata, amb els altres 65.

 

 

 

Ciberacció

 

L'organització ha llançat a través de la web www.actuaconamnistia.org una ciberacció perquè qualsevol persona pugui sumar-se a aquesta petició de llibertat immediata i incondicional per als presos de consciència de Cuba mitjançant una carta dirigida a Raúl Castro, President Interí de Cuba.

 

 

 

Informació addicional

 

Amnistia Internacional també es manté preocupada en matèria de drets humans a Cuba per les detencions arbitràries que es fan pràcticament cada dia; perquè es reclouen sense càrrecs ni judici persones pel sol fet de sospitar que participen en activitats contrarevolucionàries; per les condemnes injustes que es dicten contra dissidents o detractors del règim; per l'assetjament, la intimidació i els actes de repudi a què se sotmet els qui s'oposen al govern; i pel manteniment de la pena de mort a Cuba, on almenys 40 persones continuen condemnades a la pena capital malgrat que no s'aplica des de l?abril de 2003.

 

(18/03/2007)