Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Cuba: Prohibit dissentir

9/8/05 - Quinze persones continuen detingudes després de la recent ofensiva del govern contra la dissidència els dies 13 i 22 de juliol del 2005.

amnistia amni, 

Londres.- Quinze persones continuen detingudes després de la recent ofensiva del govern contra la dissidència els dies 13 i 22 de juliol del 2005. Amnistia Internacional considera motiu de preocupació que aquestes persones puguin ser condemnades a penes de presó severes o desproporcionades únicament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió.

 

Els dies 13 i 22 de juliol, les autoritats cubanes van detenir, segons els informes, més de 50 persones, entre les quals hi havia periodistes i activistes polítics, que estaven organitzant manifestacions o participant en elles.

 

Encara que la majoria dels dissidents van quedar en llibertat sense càrrecs, almenys 15 homes continuen a la presó i, segons els informes, poden ser acusats de ?desordre públic? o de càrrecs penals en virtut de la Ley de Protección de la Independencia Nacional y la Economía de Cuba, també anomenada Ley 88.

 

El 13 de juliol, almenys 25 dissidents sembla que van ser detinguts a l'Havana per la policia cubana mentre participaven en un acte pacífic en memòria de les víctimes de la catàstrofe del remolcador ?13 de Marzo? el 1994, en la qual van morir unes 35 persones, entre elles nens, quan l'embarcació en la qual intentaven fugir de Cuba es va enfonsar, segons els informes, després de ser envestida per tres embarcacions més, que pel que sembla van actuar seguint instruccions oficials.

 

El 22 de juliol, unes 30 persones van ser detingudes quan intentaven participar en una manifestació contra el govern a l'exterior de l'ambaixada de França. Nou d'elles continuen detingudes i, segons les dades de què disposa Amnistia Internacional, algunes poden ser condemnades a un màxim de 20 de presó si se les jutja i condemna en virtut de la Ley 88.

 

Les autoritats cubanes continuen reprimint tota forma de dissidència amb mètodes com l?assetjament, les amenaces, la intimidació, la detenció i l'empresonament durant períodes perllongats. Amnistia Internacional ha rebut molts informes segons els quals els judicis per delictes o càrrecs de motivació política incompleixen amb freqüència les normes internacionals sobre judicis amb garanties.

 

Amnistia Internacional condemna la detenció únicament per l'exercici pacífic del dret fonamental a la llibertat d'expressió, associació i reunió, i considera que les persones detingudes per aquests motius són presos de consciència.

 

Amnistia Internacional demana a les autoritats cubanes que:

 

- posin en llibertat a tots els presos de consciència;

 

- presentin càrrecs contra les persones que continuen detingudes o les posin en llibertat;

 

- garanteixin que se'ls sotmet a un judici amb garanties, de conformitat amb les normes internacionals;

 

- s'abstinguin d'utilitzar el dret penal per reprimir les crítiques contra les autoritats de l'Estat o les polítiques del govern, o per intimidar les persones que expressen la seva dissidència de forma pacífica;

 

- garanteixin que els manifestants pacífics no són empresonats i assetjats simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, reunió i associació;

 

-reformin les lleis, normes i pràctiques administratives relatives a la llibertat d'expressió, associació i reunió d'acord amb les normes internacionals.

 

(09/08/2005)