Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cuba: El canvi de mandatari ha de ser l'anunci d'una nova era per als drets humans

La fi del mandat de Raúl Castro com a president de Cuba, previst pel 19 d'abril, representa una oportunitat històrica per revisar la situació dels drets humans al país; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional, amb motiu de la publicació del seu full de ruta per al nou govern cubà sobre com millorar l'historial de Cuba en matèria de drets humans, amb el títol Transformar el enfrentamiento en dialógo.

"És un moment ideal per entaular un diàleg essencial i constructiu sobre el futur de Cuba. El nou president ha d'aprofitar aquesta oportunitat i consolidar els progressos a Cuba en matèria de drets humans, en àrees com l'accés a l'assistència mèdica i a l'educació, abordant els problemes històrics de la nació en aquesta matèria i, en concret, les restriccions que persisteixen sobre el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica", ha assenyalat Erika Guevara Roses, directora per les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"El govern no ha de deixar passar aquesta oportunitat de donar pas a una nova era de respecte pels drets humans. Les autoritats han de garantir els drets de tota la població cubana, inclosos els crítics amb el govern, mitjançant el diàleg amb tots els sectors de la societat, inclosos sindicats independents, periodistes, organitzacions de drets humans i altres grups de la societat civil. Per a això també s'ha d'acabar ràpidament amb la censura, posar el sistema de justícia penal d'acord amb les normes internacionals i abordar la discriminació en totes les seves formes".

Encara que no té permesa l'entrada al país des de fa gairebé 30 anys, Amnistia Internacional ha documentat com segueixen duent-se a terme detencions i actes d'intimidació i assetjament contra activistes i periodistes independents en els mesos anteriors a la marxa prevista de Raúl Castro. En els últims tres anys, l'organització ha pogut identificar a 11 presos i preses de consciència com a mínim al país, reclosos únicament per l'expressió pacífica de les seves conviccions profundes.

En la seva agenda de drets humans per a Cuba, Amnistia Internacional exposa els reptes en matèria de drets humans pendents des de fa temps que el nou govern cubà hauria de considerar prioritaris, i proposa l'adopció de 15 mesures concretes en 5 àrees clau.
 
Aquestes mesures inclouen la necessitat que el govern de Cuba entauli una relació constructiva amb els observadors internacionals de drets humans i s'impliqui obertament en una àmplia diversitat d'assumptes de drets humans, des de reformes que garanteixin la llibertat de premsa fins a l'elaboració d'una legislació integral contra la discriminació. En aquest full de ruta, l'organització demana també al govern cubà que respecti el dret a l'educació posant fi immediatament a la censura i les restriccions indegudes de l'ús d'Internet, que permeti la inscripció en registre de totes les associacions cíviques i que reforci la independència del poder judicial.

Finalment, Amnistia Internacional reitera la seva crida des de fa temps a Estats Units perquè aixequi el seu embargament a Cuba, que segueix menyscabant els drets econòmics i socials de les persones més vulnerables del país