Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cuba: Amnistia Internacional demana l'alliberament de dos presos de consciència

© AI

L'artista cubà Luis Manuel Otero Alcántara i l'acadèmica Anamely Ramos González són presos de consciència, empresonats únicament per les seves creences conscients, i han de tenir accés immediat a la comunicació amb el món exterior i ser alliberats, segons Amnistia Internacional.  

Els dos membres del Moviment San Isidro, format per artistes i activistes, van ser detinguts, juntament amb altres membres del grup, a últimes hores de la nit o a primeres hores del matí d'avui, després d'una batuda policial a la seva seu de l'Havana Vella. Mentre que la majoria dels detinguts van ser portats a les seves cases i, segons la informació que Amnistia Internacional va poder reunir, estan sota vigilància, Luis Manuel Otero Alcántara i Anamely Ramos González estan detinguts en règim d'incomunicació, sense accés a la comunicació amb el món exterior i es desconeixen els motius de la seva detenció.

Segons el diari oficial de Cuba, les autoritats van dur a terme la detenció a causa de violacions dels presumptes protocols de salut relacionats amb COVID-19.

Els membres del moviment s'havien declarat en vaga de fam en els últims dies i demanaven l'alliberament d'un altre membre del grup, Denis Solís González, que havia estat condemnat a vuit mesos per "desacatament", un delicte incompatible amb les normes internacionals de drets humans, la qual cosa significa que ha de ser posat en llibertat immediatament.

"Aquests activistes potser són irreverents, potser estan criticant les autoritats d'una manera que els resulta incòmoda, i han generat una enorme atenció internacional aquesta setmana amb el seu activisme pacífic i l'ús de xarxes socials, però quina classe d'Estat intenta esclafar les idees robant despietadament a la gent el seu dret a la lliure expressió?", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Amnistia Internacional va nomenar al març com a pres de consciència, Luis Manuel Otero Alcántara, líder del moviment d'oposició al Decret 349, una llei distópica que s'oposa a la censura dels artistes. Anit, en el moment de la detenció estava duent a terme una vaga de fam.

Segons informació de l'ONG Cubalex, quan les autoritats van detenir Luis Manuel Otero Alcántara després de la violació de domicili, es van negar a permetre-li tornar a la seu del moviment, on viu, i es desconeix el seu parador.  

Anamely Ramos González, una acadèmica, va ser vista minuts abans que la policia la detingués en una transmissió en viu de Facebook. Encara que també va ser detinguda inicialment durant la batuda, i després va ser alliberada a casa seva sota aparent vigilància, va ser detinguda per segona vegada quan va mirar de sortir de casa seva el matí del 27 de novembre.

Antecedents

Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació per la possibilitat que el Decret 349 tingui un efecte paralizador general en els artistes de Cuba, impedint-los realitzar el seu treball legítim per por a represàlies.